ua en ru

Fitch знизило прогноз по рейтингах "Газпрому", "Русгідро" і ГРС з "позитивного" на "стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings змінило прогноз за кредитними рейтингами ВАТ "Газпром", ВАТ "Русгідро" і ЗАТ "Цивільні літаки Сухого" (ЦСС) з "позитивного" на "стабільний", підтвердивши їх рейтинги на поточному рівні. Також Fitch підтвердило рейтинги ВАТ "Російські залізниці" (РЗ).
Дані рейтингові дії послідували за переглядом прогнозу по рейтингах Російської Федерації з "позитивного" на "стабільний" і підтвердженням довгострокових рейтингів дефолту емітента (РДЕ) України в іноземній і національній валюті на рівні BBB 16 січня 2012 р.
Довгостроковий РДЕ ВАТ "Газпром" в іноземній валюті підтверджений на рівні BBB, прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", довгостроковий РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні BBB, прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні F3, національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні AAA(rus), прогноз "стабільний". Пріоритетний незабезпечений рейтинг в іноземній валюті підтверджений на рівні BBB, рейтинг програми емісії боргових зобов'язань Gaz Capital S.A. підтверджений на рівні BBB, рейтинг програми емісії комерційних паперів Gazprom ECP SA підтверджений на рівні F3, рейтинги програми емісії боргових зобов'язань ТОВ "Газпром капітал" підтверджено на рівні BBB і AAA(rus).
Виходячи з самостійної кредитоспроможності "Газпрому", Fitch оцінює прогноз за довгостроковими РДЕ компанії як "позитивний". Проте прогноз змінений на "стабільний", оскільки стримується прогноз по суверенних рейтингах через концентрації активів компанії в Росії і той факт, що компанія перебуває в мажоритарній власності держави. Рейтинги "Газпрому" продовжують відображати самостійну кредитоспроможність компанії.
Довгостроковий РДЕ ВАТ "Російські залізниці" (РЗ) в іноземній валюті підтверджений на рівні ВВВ, прогноз "стабільний", довгостроковий РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні BBB, прогноз "стабільний", короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні F3, короткостроковий РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні F3. Національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні AAA(rus), прогноз "стабільний", національний пріоритетний незабезпечений рейтинг підтверджений на рівні AAA(rus). Пріоритетний незабезпечений рейтинг в іноземній валюті підтверджений на рівні BBB, пріоритетний незабезпечений рейтинг у національній валюті підтверджений на рівні ВВВ.
РЖД продовжує отримувати переваги від сильних зв'язків з російською державою. Fitch раніше перестало застосовувати повну прив'язку рейтингів РЖД до рейтингів Росії значною мірою через відсутність прямих державних гарантій за боргом РЖД. Fitch продовжує розглядати бізнес і фінансові показники РЖД на самостійній основі як відповідні рейтингом в середині рейтингової категорії ВВВ.
Довгостроковий РДЕ ВАТ "Русгідро" в іноземній валюті підтверджений на рівні BB+, прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", довгостроковий РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні BB+, прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні AA(rus), прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", пріоритетний незабезпечений рейтинг підтверджений на рівні BB+.
Рейтинги "Русгідро" прив'язані до суверенних рейтингів (на два рівня нижче рейтингів Російської Федерації), оскільки компанія перебуває в державній власності, має стратегічне значення для держави, а також покладається на інвестиційне фінансування від держави. За оцінками Fitch, самостійна кредитоспроможність "Русгідро" відповідає середині рейтингової категорії BB.
Довгостроковий РДЕ ЦСС в іноземній валюті підтверджений на рівні BB, прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", довгостроковий РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні BB, прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", короткостроковий РДЕ в іноземній валюті підтверджений на рівні B, короткостроковий РДЕ в національній валюті підтверджений на рівні В, пріоритетний незабезпечений рейтинг підтверджений на рівні "BB". Національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні AA-(rus), прогноз змінений з "позитивного" на "стабільний", національний довгостроковий рейтинг підтверджений на рівні+F1(rus).
Рейтинги ЗАТ "Цивільні літаки Сухого" обумовлені сильними зв'язками з його кінцевим мажоритарним акціонером (75% мінус одна акція), Російською Федерацією, і стратегічною важливістю флагманського проекту Super Jet 100 (SSJ100) для держави. Рейтинги ЦСС нижче рівня суверенних рейтингів і засновані виключно на усних заявах представників держави відносно підтримки, на яку ЦСС може покладатися з боку російського уряду стосовно додаткових внесків капіталу окрім тих, які вже були проведені.