ua en ru

Fitch знизило прогноз по групі "Ренесанс"

Рейтингове агентство Fitch знизило прогнози рейтингу компаніям групи "Ренесанс" - Renaissance Financial Holdings (RFH) і Renaissance Capital Holdings (RCH). Свої дії в Fitch пояснюють тим, що компанії групи "Ренесанс" зазнали торік істотні збитки, поліпшити свої показники їм буде важко через конкуренцію з держбанками.

В п'ятницю увечері стало відомо, що Fitch змінило прогноз рейтингу Renaissance Financial Holdings, яка належить Стівену Дженнингсу (через Renaissance Capital Holdings) і Михайлу Прохорову, а також і самої RCH зі "стабільного" на "негативний". В той же час, самі рейтинги залишилися на рівні В- відповідно. Як пояснює Fitch, зміна прогнозу по рейтингах RFH відображає тривале погіршення показників компанії, зокрема, збиток у розмірі 73 млн дол. у першому півріччі 2011 р. і, на думку агентства, ймовірно, більш істотний збиток за підсумками всього минулого року.

Також Fitch стурбовані значним використанням групою "Ренесанс" брокерських клієнтських коштів через механізми угод РЕПО. Ще в Renaissance Financial Holdings збільшилися проблеми, пов'язані з високою конкуренцією з боку більш сильних гдержавних інвесткомпаній, що, на думку експертів агентства, ускладнює поліпшення фінансових показників.

Для RCH "негативний" прогноз Fitch відображає можливі складності рефінансування короткострокового боргу в 400 млн дол. і його погашення, у тому числі і після реорганізації групи "Ренесанс". Ускладнює ситуацію і наявність низки неліквідних активів у вигляді землі і девелоперських проектів в Кенії, які не приносять RCH поточного грошового потоку, реалізація цих проектів вимагає додаткового фінансування, вважають у Fitch. Після цього рейтинг Renaissance Capital Holdings був відкликаний на прохання самої компанії.

У той же час Fitch також підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента банку "Ренесанс Капітал" на рівні B з "стабільним" прогнозом, що відображає хороші показники прибутку, комфортну короткострокову позицію ліквідності і керований графік рефінансування боргів. Рейтинг також бере до уваги досить високі кредитні ризики "Ренесанс Капіталу", пов'язані з швидким зростанням його портфеля споживчих кредитів, а також об'єктивну концентрацію роздрібного фінансування. В "Ренесанс Капітал" відмовилися від коментарів.

Нагадаємо, 14 березня повідомлялося, що Fitch присвоїло облігаціям "Укрсиббанку" рейтинг B+/RR4.