ua en ru

Fitch знизило довгостроковий РДЕ Іспанії з AА+ до АА-, прогноз "негативний" (доповнення)

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту емітента Іспанії в місцевій і іноземній валюті з АА+ до АА-. Короткостроковий рейтинг дефолту емітента Іспанії в іноземній валюті підтверджений на рівні F1+. Прогноз - "негативний", говориться в повідомленні агентства.
Зниження рейтингів експерти агентства пов'язують насамперед з двома чинниками: борговою кризою в єврозоні, що набирає обороти, а також ризиками з виконанням прибуткової частини бюджету, зокрема, отриманням податкових надходжень в окремих регіонах країни. Окрім цього, агентство знижує свій прогноз по темпах зростання економіки Іспанії в середньостроковій перспективі - менше 2% до 2015 р.
Бюджет Іспанії прийнятий з відчутним дефіцитом, країна має великий обсяг зовнішніх запозичень (чистий зовнішній борг складає 91% від ВВП) - все це, на думку аналітиків агентства, робить процес відновлення дуже крихким і схильним до впливу зовнішньої негативної дії. Проте уряд країни дотримується політики скорочення бюджетного дефіциту впродовж останніх 4 років.
Ще одним вкрай негативним чинником, як відзначають в Fitch, залишається великий рівень безробіття в країні, який на даний момент складає близько 20%.
Разом з тим, рейтинг АА- показує, що країна має і дуже сильну диверсифіковану економіку і виробляє продукт з високою доданою вартістю, що додатково підкріплюється гарною політичною обстановкою. Політика влади відносно виникаючих проблем відповідає всім критеріям відповідальності, констатують в агентстві.
"Негативний" прогноз відображає ризики, пов'язані з подальшим погіршенням ситуації з борговою кризою в єврозоні, а також недоотриманням очікуваного обсягу податкових надходжень. При цьому експерти відзначають позитивну динаміку по виконаних заходах, пов'язаних з реструктуризацією банківського сектору країни.
Агентство Fitch 7 жовтня ц.р. знизило рейтинг Іспанії відразу услід за пониженням аналогічних рейтингів Італії. Обидві країни мають схожі проблеми. Три найбільші рейтингові агентства почали "віялове зниження" оцінок на хвилі загальноєвропейської кризи і ситуації з Грецією зокрема. Там уряду не вдається привести бюджетні показники у відповідність вимогам кредиторів. Це ставить під питання надання країні фінансової допомоги.