ua en ru

Fitch підтвердило рейтинг "Нафтогазу" на рівні CCC (доповнення)

Fitch Ratings підтвердило базовий рейтинг оцінки дефолту емітента (Issuer Default Ratings, IDRs) НАК "Нафтогаз Україна" на рівні CCC. Про це повідомляє прес-служба Fitch.
Такий рейтинг Fitch пояснює продовженням слабкості бізнесу "Нафтогазу".
У серпні 2010 р. уряд оголосив про 50% збільшення тарифів на газ для населення внаслідок угоди для нового резервного кредиту між Україною і МВФ. Незважаючи на позитивну сторону такого рішення, Fitch вважає, що зростання цін споживачів призведе до збільшення простроченої дебіторської заборгованості і порушень, тим самим знижуючи користь від більш високих тарифів.
Для того щоб бізнес "Нафтогазу" щодо постачання населенню став прибутковим, треба було б більш істотне підвищення тарифів, і Fitch вважає існуючі прямі державні субсидії для компанії недостатніми. Згідно з повідомленням, в 2009 р. "Нафтогаз" повідомив, що консолідований чистий збиток склав 22,47 млн грн, а операційний збиток - 12,606 млн грн, і Fitch не очікує, що "Нафтогаз" покаже поліпшення матеріальних умов своїх доходів і грошових потоків в 2010 р.
Ліквідність "Нафтогазу" залишається слабкою, пише компанія. Фінансове становище "Нафтогазу" було значно послаблено виплатою за рішенням суду 11.2 млрд грн на користь RosUkrEnergo AG (RUE) в червні 2010 р. 29 листопада 2010 р, "Нафтогазом" досягнуто угоду з ВАТ "Газпром" (рейтинг BBB / "Стабільний") і RosUkrEnergo з врегулювання арбітражного рішення, у тому числі повернення 12.1 млрд кубометрів газу RUE, хоча і в обмін на виплату "Нафтогазом" частини ринкової вартості цього газу. Тим не менш, Fitch розглядає це як подальше погіршення і без того слабкого фінансового профілю в контексті вкрай нестабільною операційного середовища в Україну.
Після того, як "Нафтогазу" не вдалося погасити 500 млн дол. єврооблігацій на 30 вересня 2009 р., компанія реструктуризувала всі свої борги в іноземній валюті в гарантовані державою облігації на 1,595 млрд дол., з терміном погашення 30 вересня 2014 р. У зв'язку з державною гарантією, рейтинг цього випуску в даний час B/прогноз "Стабільний".