ua en ru

Fitch підтвердило рейтинг "МегаФон" на рівні BB +

Fitch Ratings підтвердило рейтинг оператора "МегаФон" на рівні BB +. Агентство впевнене, що після того, як Вищий арбітражний суд РФ влітку цього року заборонив Altimo і TeliaSonera створювати спільне підприємство, акціонерам стільникової компанії буде простіше знайти спільну мову і прийняти фінансову стратегію оператора, повідомляє РБК daily.
"Позитивний" прогноз відображає очікування, що акціонери компанії зможуть затвердити стабільну фінансову стратегію для "МегаФона". Остаточне рішення російських судів в червні 2011 р., що забороняє Altimo і TeliaSonera помістити свої акціонерні частки в "МегаФоні" в компанію під спільним контролем, розширює діапазон стратегічних можливостей для акціонерів. Fitch вважає, що ситуація невизначеності між акціонерами в кінцевому підсумку, швидше за все, буде вирішена. У разі недостатнього прогресу в цьому напрямі прогноз по рейтингах, ймовірно, буде переглянутий на "стабільний", - йдеться в дослідженні Fitch.
Основним ризиком, через який "МегаФон" не отримав вищу оцінку, став низький рівень корпоративного управління в компанії. Агентство вважає, що розбіжності між акціонерами піддають компанію фінансовим і нефінансовим ризикам. "Деякі з існуючих акціонерів "МегаФона" використовували таку тактику, як неприсутність на засіданнях ради директорів або неголосування на загальних зборах акціонерів компаній з їх участю, що ускладнювало нормальний процес вибору аудиторів - ризики такого роду не узгоджуються з рейтингом інвестиційної категорії", - пояснюють аналітики Fitch.
Фінансові показники оператора тримаються на високому рівні, проте на загальну маржинальність впливає сильна конкуренція в галузі, а також розширення бізнесу оператора в нізькоприбутковому секторі мобільного ритейлу, говориться у звіті Fitch. У період з 2009 р. по перший квартал 2011 р. "МегаФон" здійснював більш значні інвестиції, ніж інші компанії "великої трійки", що забезпечило йому лідируючі позиції у швидко зростаючому сегменті послуг передачі даних.