ua en ru

Fitch підтвердив рейтинг BBB Євразійського банку розвитку, змінивши прогноз з "позитивного" на "стабільний"

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента (РДЕ) Євразійського банку розвитку (ЄАБР) на рівні BBB і змінило прогноз з "позитивного" на "стабільний".

Короткостроковий РДЕ підтверджений на рівні F2, говориться в повідомленні агентства.

Перегляд прогнозу з "позитивного" на "стабільний" відображає ризик ослаблення якості активів у кредитному портфелі банку у міру перевірки часом кредитів щодо поточних сильних рівнів відповідно до звітності, що призвело б до того, що якість портфеля не дозволятиме підвищення рейтингу до BBB+ найближчим часом. Для оцінки можливості банку підтримувати сильну якість активів по мірі зростання портфеля буде потрібно більш тривалий період.

На думку Fitch, при необхідності підтримка банку буде надана від двох акціонерів-засновників - Російської Федерації (BBB/прогноз "стабільний") і Республіки Казахстан (BBB+/прогноз "стабільний"), яким належить 66 і 33% акціонерного капіталу банку відповідно. ЄАБР фінансує ключові інфраструктурні та промислові проекти Євразійського економічного співтовариства (ЄврАзЕС), і у випадку складностей у банку це позначилося б на репутації його ключових акціонерів.

Банк отримав істотний капітал з боку акціонерів при своєму створенні в 2006 р. Незважаючи на швидке розширення бізнесу ЄАБР з того часу, відношення капіталу до активів знаходилося на високому рівні 53,5% таном на кінець червня 2012 р. Ліквідність є високою і підтримується консервативними внутрішніми правилами. Портфель казначейських облігацій включає казначейські векселі США (53,5% на кінець червня 2012 р.), а інша частина відноситься до паперів регіональних урядів і банків. На сьогодні ЄАБР мав лише мінімальні втрати по кредитах. Резерви на втрати за кредитами відповідно до звітності, як і раніше складали лише 0,6% на кінець червня 2012 р. і сприятливо виглядали на тлі більшості міжнародних банків розвитку, рейтингованих Fitch.

В той же час рейтинги стримуються короткою історією діяльності банку. Низькі рівні проблемних кредитів відповідно до звітності відображають той факт, що банк почав операції кредитування лише в 2007 р. і багато кредитів призначені для довгострокових проектів, а також стандарти оцінки кредитоспроможності позичальників у банку. Fitch очікує збільшення знецінення кредитів у міру зростання кредитного портфеля та проходження ним перевірки часом і вважає, що поки занадто рано судити про здатність банку підтримувати дуже високу якість активів при розширенні його діяльності. Кредитний портфель є досить концентрованим: п'ять найбільших ризиків дорівнюють 39% власного капіталу. Агентство оцінює середній кредитний рейтинг позичальників як відповідний спекулятивній категорії.

На відміну від інших міжнародних банків розвитку акціонери ЄАБР не підписувалися на акції з погашенням на вимогу. При капіталізації, належної виключно на власний капітал, відношення використовуваного капіталу до необхідного було високим - на рівні 2,26 x на кінець червня 2012 р.

До основних факторів, які можуть призвести до позитивних рейтингових дій, відноситься підвищення суверенного рейтингу Росії, основного акціонера банку, що підвищило б здатність акціонера надавати підтримку; істотне поліпшення операційного середовища, в якій працює банк.

До негативних рейтингових дій може привести зниження суверенного рейтингу Росії, а також негативна зміна кредитоспроможності інвестиційного та казначейського портфелів банку з точки зору кредитної якості або концентрації ризиків.

Читайте також: Fitch підтвердив рейтинг Італії на рівні А-