ua en ru

Fitch зазначило посилення контрасту між прогнозами з економіки ринків, що розвиваються і розвинених країн

Міжнародне рейтингове агентство Fitch Ratings в своєму новому глобальному звіті, присвяченому огляду і прогнозу по суверенних емітентах, відзначає посилення контрасту між прогнозами щодо економіки і кредитоспроможності суверенних емітентів ринків, що розвиваються і так званих країн з розвиненою економікою, передає РБК.
Що стосується країн з розвиненою економікою, то кредитоспроможність суверенних емітентів в єврозоні піддається найсильнішому ринкового нагляду і тиску в області фінансування, наголошується в матеріалах агентства. Фундаментальні фактори кредитоспроможності країн єврозони сильніші, ніж можна судити по поточним рівням вартості ризику, але Fitch вважає кризу системним з огляду на те, що він відображає стурбованість з приводу життєздатності євро плюс чинники уразливості, характерні для країн окремо.
Fitch бачить ризик того, що інші члени єврозони будуть змушені шукати фінансової підтримки від ЄС і МВФ. Однак, незважаючи на поширену думку, Fitch очікує, що хоча єврозоні буде нелегко вийти із ситуації, розкол в результаті системних суверенних боргових дефолтів або трансформація в "Сполучені Штати Європи" не відбудуться. Крім того, макроекономічні дисбаланси, особливо в "периферійних" економіках єврозони, почали виправлятися на тлі зростання приватних і державних нагромаджень і поліпшень конкурентоспроможності, пов'язаних з додержанням заробітної плати та структурними реформами.
Агентство Fitch переглянуло у бік підвищення свій прогноз по зростанню економіки США до 3,2% в 2011 і 2012 рр.. у світлі податкових та інших заходів у розмірі 858 млрд дол (5,5% ВВП), узгоджених між президентом Бараком Обамою і конгресом. У той же час зараз Fitch прогнозує загальний державний борг США (федеральний борг, борг штатів і муніципалітетів) на рівні, еквівалентному 97% ВВП в 2012р., І за відсутності коригуючих заходів бюджетний дефіцит, як наголошується, буде одним з найвищих у світі, близько 8% ВВП. "США мають виняткові сильними фундаментальними факторами кредитоспроможності, пов'язаними з гнучкістю і динамізмом економіки країни і статусом долара США як глобальної резервної валюти, що має на увазі більш високий допустимий рівень боргу, ніж для інших суверенних емітентів з рейтингом AAA та іншими високими рівнями рейтингів.
"Інша ситуація спостерігається на ринках, що розвиваються, де протягом 2010 р. темпи зростання економіки майже в три рази випереджали темпи в країнах з розвиненою економікою, а державні фінанси в цілому демонструють тенденцію до поліпшення. Потоки капіталу на швидко зростаючі ринки з економікою, що розвивається, особливо в Азії та Латинській Америці, являють собою непросту задачу для проведеної політики, особливо в монетарній і валютній сфері, а також створюють потенціал інфляції активів і споживчих цін", - відзначають в агентстві.
На такому неоднозначному тлі зростання світової економіки в II півріччі 2010 р. виявилося дещо більш сильним, ніж Fitch очікувало в червневому звіті "Огляд та прогноз по суверенних рейтингах". За повний рік зростання світової економіки очікується на 3,4% в порівнянні з попереднім прогнозом Fitch в 3,1%. Вищі, ніж прогнозувалося, результати за 2010 р. відображають силу відновлення в єврозоні та подальший перегляд у бік поліпшення прогнозу по ринках, зокрема, в Азії та Латинській Америці. Fitch вважає, що світова економіка буде в цілому рости докризовими темпами, трохи більше 3%, і прогнозована уповільнення в Європі та Японії буде згладжуватися більш швидким зростанням у США і збереженням сильних показників економік, що розвиваються.