ua en ru

Фірташ через свою компанію хотів придбати акції "Сумихімпрому", - оператор ринку

Єдиним учасником запланованої на 12 червня, але скасованої Фондом держмайна приватизації пакетів акцій ПАТ "Сумихімпром", було ТОВ "Будброк", що входить в бізнес-імперію олігарха Дмитра Фірташа. В інтересах "Будброк" від участі в приватизаційному аукціоні була відсічена компанія "Бізнес-Інвест". Про це повідомив інформований оператор інвестиційного ринку.

Нагадаємо, запланований на 12 червня аукціон з продажу 5% і 2,2% акцій ПАТ "Сумихімпром" був скасований Фондом державного майна (ФДМУ) (наказ №1599 від 11 червня 2014 року) через порушення прав інвестиційної компанії "Бізнес-Інвест", допущені посадовими особами організатора торгів - "Східно-Європейської фондової біржі" (афільована з компаніями, контрольованими Фірташем).

"На відміну від заявки "Бізнес-Інвесту", заявка "Будброк" на участь у приватизаційному аукціоні з продажу акцій "Сумихімпром" була прийнята. У разі, якщо б приватизаційний аукціон відбувся, "Будброк" був би єдиним претендентом на купівлю пакетів акцій "Сумихімпрому". З витікаючими з цього наслідками - відсутністю конкуренції і низькою ціною проданих пакетів акцій. "Будброк" - це структура, діяльність якої контролює Дмитро Фірташ. На це вказує той факт, що у власності "Будброка" знаходяться пакети акцій "Чернігівгазу", "Чернівцігазу", "Рівнегазу", "Вінницягазу", "Івано-Франсковскгазу", "Волиньгазу", "Закарпатгазу", "Львівгазу". Загальновідомо, що всі ці газорозподільні компанії контролюються Фірташем", - повідомило джерело.

Нагадаємо, ФДМУ скасував аукціон з продажу двох пакетів акцій "Сумихімпром", запланований на 12 червня. Фондом держмайна створена робоча група з розслідування порушень посадовими особами "Східно-європейської фондової біржі" прав компанії "Бізнес-Інвест" на участь у приватизаційному аукціоні з продажу акцій "Сумихімпрому".

Довідка. ПАТ "Сумихімпром" - энергохімічне підприємство, яке виробляє двоокис титану, мінеральні добрива, сірчану і фосфорну кислоти, залізо-оксидні пігменти та коагулянти. Підприємство займає перше місце в Україні з виробництва комплексних і суперфосфатных добрив, друге місце з випуску двоокису титану. Підприємство входить в першу п'ятірку найбільших експортерів хімічної продукції. 100% акцій ПАТ "Сумихімпром" знаходяться у власності держави. Починаючи з 2010 року, підприємством керують менеджери DF Group (компанія, що об'єднує хімічні активи бізнесмена Д. Фірташа).