ua en ru

Фінвекселя блокують використовують незаконні схеми з повернення ПДВ, - експерт

Незалежний фінансовий експерт Анатолій Заїка допускає, що головними супротивниками введення фінансових векселів є народні депутати, які використовують незаконні схеми з повернення ПДВ.

"Представники опозиції і деякі експерти стверджують, що впровадження векселів призведе до некерованості в процесі виконання зобов'язань держави за своїми боргами перед бізнесом, в першу чергу з відшкодування податку на додану вартість для експортерів. Є думка, що це призведе до випуску квазігрошей і призведе до інфляції . Але чомусь ніхто не говорить, що сьогодні в середовищі як парламентської більшості, так і серед опозиціонерів є представники великого експортооріентованного бізнесу. Або їм цікаво отримувати цінні папери з відстроченням платежу замість "живих" грошей на поточний рахунок? Можливо, саме цей факт і стримує депутатів натиснути кнопку "за", - зазначає експерт.

Заїка констатує, що нардепи, блокуючі введення фінвекселей, керуються при цьому особистими інтересами.

"Тоді виникає питання до депутатів, чиї інтереси вони відстоюють: свої власні (власного бізнесу) або пересічного громадянина для якого достатньо важко розібратися в так званих схемах і фінансових лабіринтах. Я думаю, перше", - сказав аналітик.

Нагадаємо, що з 1 січня 2013 р. набули чинності положення Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення адміністрування податків і зборів", які передбачають введення фінансового векселя для оформлення заборгованості, зокрема бюджетної.

Верховна Рада України 18 квітня ухвалила в першому читанні проект закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури з фінансових векселями".