ua en ru

Українські банки в I півріччі отримали збитки 30,6 млрд грн, - НБУ

Українські банки в I півріччі отримали збитки 30,6 млрд грн, - НБУ Фото: Національний банк України

Діючі фінустанови отримали негативний фінансовий результат

Фінансовий результат діючих банків за I півріччя 2015 р.був негативним і склав 30,6 млрд грн. Про це повідомляє прес-служба Національного банку України (НБУ).

За даними, які наводить регулятор, в цілому з початку року банки зазнали збитків на 83 млрд грн, однак 62,7% від цієї суми відноситься до банків, визнаним неплатоспроможними.

У повідомленні говориться, що банківська система отримала негативний результат багато в чому із-за значних відрахувань в резерви на можливі втрати від активних операцій. Зокрема, за кредитами позичальників, платоспроможність яких значно погіршилася. За підсумками першого півріччя, відрахування в резерви в 4,4 рази перевищили їх обсяги за відповідний період минулого року.

У січні - червні 2015 р. порівняно з аналогічним періодом минулого року відбулися зміни в структурі доходів і витрат працюючих банків. Зокрема, скоротилася частка процентних доходів - на 4,31 п. п. до 68,4% (від усіх доходів банку). Частки доходів від торговельних операцій та інших доходів банків навпаки зросли - на 2,3 і 1,7 в. п. до 10,9% і 5,6% відповідно. Частка комісійних доходів у загальних доходах банків зросла на 0,4 в. п. - до 12,7%. У свою чергу частка адміністративних витрат скоротилася на 11,5 в.п. - до 9,6%.

Нагадаємо, раніше НБУ опублікував інформацію про банківських ліцензіях.