ua en ru

Фінляндія відкладає економічну зустріч з Росією через Крим

Фінляндія відкладає на невизначений термін щорічну економічну зустріч з Росією через кризу в Україні

Фінляндія відкладає на невизначений термін щорічну економічну зустріч з Росією через кризу в Україні, повідомив фінської телерадіомовної корпорації Yle міністр у справах Євросоюзу і зовнішньої торгівлі Фінляндії Олександр Стубб.

Комісія з економічного співробітництва між Росією і Фінляндією, основна мета якої - скорочення торговельних та інвестиційних бар'єрів між країнами, щорічно проводить зустрічі на рівні міністрів. Зустрічі традиційно проводяться навесні, і нинішня повинна була відбутися в Санкт-Петербурзі під головуванням Стубба і заступника голови уряду РФ Дмитра Козака. Фінський політик зазначив, що ця зустріч відбудеться пізніше, проте точна дата поки не визначена.

Заява фінського міністра негативно ухвалила парламентська опозиція Фінляндії. Так, член партії "Центр" Антті Кайкконен заявив, що рішення Стубба суперечить інтересам Фінляндії.

"Фінляндія повинна підтримувати тісний діалог з Росією, незважаючи на ситуацію в Україні, - вважає політик. - Скасовувати зустрічі на високому рівні - неправильний крок, тим більше, що політичне рішення може бути досягнуто тільки через переговори".

Кайкконен також вважає, що дії Стубба суперечать офіційній позиції Президента Фінляндії, яка полягає в тому, що проблемні питання між Фінляндією і Росією не повинні замовчуватися.

Не в інтересах Фінляндії "гальмувати" співпрацю з Росією ще й з економічних причин: Фінляндія є однією з найбільш залежних від Росії країн Євросоюзу. На частку Росії припадає 9,9% фінського експорту і одночасно з цим Фінляндія на 100% залежить від імпорту російського газу і на 68,5% - нафти.

Міністр зовнішньої торгівлі, втім, ці ризики визнає: 31 березня (ще до заяви про перенесення зустрічі) він висловив побоювання, що ослаблення російської економіки на тлі українськоЇ кризи може боляче вдарити по Фінляндії.

"Якщо економіка Росії впаде на 3%, то фінська економіка скоротиться на 1,5%", - зазначив Стубб.

Тоді ж він закликав Брюссель не віддалятися від Москви на тлі нинішньої геополітичної кризи, а навпаки, ще більш тісно співпрацювати з Росією в економічній сфері.

"Коли економіки тісно пов'язані і залежні один від одного, ціна конфлікту значно вище. І саме тому "стіни", існуючі між ЄС і Росією, повинні бути зруйновані, щоб забезпечити їх залежність один від одного і уникнути подібних конфліктів", - сказав фінський політик. На думку Стубба, "гроші - найкращий посередник світу".