ua en ru

Фінляндія побоюється економічної кризи через санкції проти РФ

Накладені на Росію Заходом економічні санкції можуть призвести Фінляндію до економічної кризи, і Гельсінкі мають намір домагатися фінансової компенсації від ЄС, якщо влада країни вважатимуть ефект від застосованих до РФ санкцій диспропорційним для північного держави.

Накладені на Росію Заходом економічні санкції можуть призвести Фінляндію до економічної кризи, і Гельсінкі мають намір домагатися фінансової компенсації від ЄС, якщо влада країни вважатимуть ефект від застосованих до РФ санкцій диспропорційним для північного держави. Про це повідомив прем'єр-міністр Фінляндії Олександр Стубб, передає Reuters.

США і Євросоюз ввели санкції проти вже майже 90 російських і українських бізнесменів, чиновників, активістів і силовиків, а також декількох десятків компаній і банків, бажаючи покарати Росію за анексію Криму і конфлікт на сході України, причетність до якого Москва заперечує.

Росія - третій для Фінляндії ринок експорту, на який припадає близько 10 відсотків усіх продажів країни за кордоном. Крім того, російські туристи витрачають на території північного сусіда майже 2 мільярди євро.

"У всього цього є можливість - я підкреслюю, можливість - стати економічною кризою версії 2.0", - сказав Стубб журналістам, зазначивши, що значну втрату Фінляндії може принести непрямий ефект від санкцій.

Фінляндія намагається оговтатися після дворічного уповільнення економіки, що вдарила по сектору електроніки та паперової промисловості. Деякі економісти очікують подальшого скорочення економіки в 2014 році, хоча міністерство фінансів прогнозує невелике зростання на рівні 0,2 відсотка.
Прем'єр-міністр, який зайняв свій пост в червні і відомий закликами до приєднання Фінляндії до альянсу НАТО, сказав, що очікував відповідних заходів з боку РФ, але вважає санкції ЄС необхідністю.

"Нам потрібно бути абсолютно зрозумілими, говорячи про те, чому ми опинилися у цій ситуації. Це так, тому що одна країна захопила частину іншої країни і злісно порушила норми міжнародного права... Нам треба думати про міжнародному праві", - сказав Стубб. Прем'єр також сказав, що держави ЄС постраждають від санкцій РФ більше, ніж решта світу.

"Цілком очевидно, якщо санкції вдаряють по одній з країн диспропорційно, це повинно компенсуватися... Також ясно, що якщо санкції диспропорційно вдарять по Фінляндії, ми будемо шукати допомоги у наших партнерів з ЄС".