ua en ru

Фінляндія не підтримує збільшення антикризового кредитного потенціалу єврозони до 940 млрд євро

Фінляндія не готова підтримати збільшення антикризового кредитного потенціалу єврозони до 940 млрд євро. Відповідну позицію на зустрічі в Копенгагені озвучив сьогодні міністр фінансів Фінляндії Ютта Урпілайнен, передає Reuters. "В принципі, Фінляндія готова погодитися на збільшення кредитного потенціалу, але збільшення його до 940 млрд євро для нас неприйнятно. І зараз ми намагаємося знайти компроміс, який влаштовуватиме як Фінляндію, так і інші країни", - сказав фінський міністр після обговорення питання з колегами по Єврогрупі.

Сьогодні в Копенгагені проходить зустріч Єврогрупи, на якій міністри фінансів країн єврозони обговорюють інструменти боротьби з борговою кризою і шляху виходу з ситуації, що склалася. На повістці дня стоїть питання збільшення кредитного потенціалу стабілізаційних механізмів. Окремі європейські лідери вважають, що істотне збільшення кредитного потенціалу необхідне для запобігання розповсюдженню боргової кризи на інші країни Європи.

Відзначимо, що позицію Фінляндії розділяє і німецький міністр фінансів Вольфганг Шойбле, який вважає, що кредитний потенціал фонду допомоги єврозони не повинен перевищувати 800 млрд євро. При цьому німецький політик підкреслює, що кошти з цього фонду повинні надаватися країнам, що мають потребу, тільки в обмін на узгоджену програму заходів жорсткої економії.
"У нас є 500 млрд євро доступних коштів і вже узгоджені програми фінансової допомоги Ірландії, Португалії і Греції, тобто всього біля 800 млрд євро. Я думаю, цього досить", - сказав Шойбле, додавши, що не вважає альтернативу "витратити більше грошей" прийнятним виходом з ситуації.

За істотне збільшення антикризового кредитного потенціалу єврозони виступають, зокрема, міністри фінансів Голландії і Ірландії. Міністр фінансів Бельгії Стівен Ванакере вважає, що слід дотримуватися усередненого рівня. "Потрібно знайти "золоту середину" між позиціями збільшення антикризового кредитного потенціалу до максимуму і збереження його на мінімумі", - відзначив Ванакере.

Відповідно до проекту комюніке, міністри фінансів Євросоюзу схвалять збільшення сумарного кредитного потенціалу (максимального обсягу коштів, які можуть бути одночасно виділені як позики проблемним країнам) з поточних 500 млрд євро до 700 млрд євро. Остання цифра включає 500 млрд євро, які починаючи з середини 2012 р. зможе видати постійний Європейський стабілізаційний механізм (ESM), і 200 млрд євро, вже виділені тимчасовим Європейським фондом фінансової стабільності (EFSF) на підтримку Греції, Ірландії і Португалії. Якщо в період з липня 2012 р. по липень 2013 р., коли два фонди функціонуватимуть паралельно, сумарних 700 млрд євро виявиться недостатньо для підтримки євростабільності, лідери єврозони виділять ще 240 млрд євро, не використані в рамках статуту EFSF.