ua en ru

У Фінляндії починає роботу Міжнародний центр з боротьби з кібератаками та дезінформацією

У Фінляндії починає роботу Міжнародний центр з боротьби з кібератаками та дезінформацією Фото: Гельсінкі

Країни ЄС і НАТО починають боротьбу з "гібридними" загрозами

Кілька країн Європейського союзу та Північноатлантичного альянсу підписали угоду про створення у фінському місті Гельсінкі центру з боротьби з кібератаками, пропагандою і дезінформацією сьогодні, 11 квітня 2017 року. Про це повідомляє Reuters.

"США, Великобританія, Франція, Німеччина, Швеція, Польща, Фінляндія, Латвія і Литва підписали Меморандум про взаєморозуміння для членів, і в липні очікується участь більшого числа країн", - йдеться в повідомленні.

Організація буде розташовуватися в Гельсінкі, на її базі буде сформована мережа експертів. Очікується, що до кінця 2017 року в центрі буде працювати команда з десяти чоловік.

За словами міністра закордонних справ Фінляндії Тімо Соіні, створення центру стане поштовхом для співпраці між НАТО та ЄС у сфері інформаційної безпеки. Співробітники центру зможуть надавати швидку допомогу країнам, які зазнають гібридних атак.

Так, на відміну від центру кібербезпеки НАТО в Естонії, який функціонує з 2008 року, у центру у Фінляндії буде більш широке охоплення: його членами зможуть стати західні країни, що не входять в НАТО. Первинний річний бюджет організації складе 1,5 млн євро. Фінляндія повинна забезпечити половину фінансування, а інші кошти покриються членами.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Україна з допомогою НАТО створить єдиний центр кібербезпеки, до проекту залучать консультантів турецької компанії HAVELSAN і фахівців інформаційної безпеки альянсу.