ua en ru

Фінкомітет Сенату США схвалив кандидатуру Лью на пост міністра фінансів

У США фінансовий комітет Сенату схвалив кандидатуру Джека Лью на пост міністра фінансів. На підтримку номінанта Президента Барака Обами виступили 19 сенаторів, в той час як п'ятеро висловилися проти, передає Associated Press. Відзначимо, що проти кандидатури Лью висловилися сенатори від республіканської партії.

Скептицизм законодавців викликали зв'язку Лью з банком Citigroup, від якого він отримав 1 млн дол. в 2009 р., перед тим як сам банк використовував державні кошти. Крім того, сенатори цікавилися операціями Лью з фондом на Кайманових островах, які користуються репутацією "податкового раю".

Однак глава республіканців у комітеті з фінансів Оррін Хетч підтримав кандидатуру демократів, зауваживши, що сподівається на повернення часів президентства Білла Клінтона. Нагадаємо, що в 1990-і роки Лью очолював бюджетне підрозділ Білого дому. "Сподіваюся, що ми повернемося до того Джеку Лью, який працював з адміністрацією Клінтона, а не до сектантів з Білого дому Обами", - сказав Хетч.

Для свого твердження Лью повинен заручитися підтримкою більшості сенаторів. На даний момент у верхній палаті конгресу США 53 місця належать демократам і 45 - республіканцям. Голосування повним складом сенату за призначенням Дж.Лью може пройти 27 лютого 2013 р.

Читайте також: Профільний комітет Сенату затвердив кандидатуру Керрі на посаду держсекретаря США