ua en ru

Фінкомітет повторно рекомендує Раді удосконалити порядок емісії цінних паперів

Фінкомітет повторно рекомендує Раді удосконалити порядок емісії цінних паперів Фото: Верховна Рада України

Доопрацьований проект рекомендується прийняти за основу

Комітет з питань фінансової політики і банківської діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу доопрацьований законопроект №5592 щодо розкриття інформації на фондовому ринку, вдосконалення порядку емісії цінних паперів та розширення можливостей для залучення капіталу. Про це повідомляє інформаційне управління Апарату ВР.

Відзначається, що законопроект був допрацьований робочою групою в підкомітеті з цінних паперів, фондового ринку, діяльності рейтингових агентств і електронної комерції спільно з Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку відповідно до пропозицій і зауважень, які були висловлені Головним науково-експертним управлінням апарату ВР, а також тих, що були озвучені під час розгляду документа на пленарному засіданні Ради 14 березня 2017 року.

Так, у доопрацьованому законопроекті уточнена та узгоджена термінологія; виключені положення, які мали неоднозначний та суперечливий характер, що могло б призвести до зловживань під час їх застосування; передбачені норми щодо заборони юридичним особам, які створені відповідно до законодавства країни, що здійснює збройну агресію проти України, або які прямо чи опосередковано контролюються особами – резидентами такої країни, здійснювати емісію цінних паперів в Україні.

Крім того, передбачені норми щодо заборони реєстрації випуску цінних паперів, якщо емітент зареєстрований на тимчасово окупованій території України або території проведення антитерористичної операції.

Також з метою уникнення зловживань під час реалізації переважного права акціонерами на придбання акцій додаткової емісії передбачено, що рішення про невикористання зазначеного переважного права акціонерами публічного акціонерного товариства приймається більш як трьома чвертями голосів (75 %) акціонерів від їх загальної кількості, а рішення про невикористання цього права акціонерами приватного акціонерного товариства приймається більш як 95% голосів акціонерів від їх загальної кількості.

Крім того, внаслідок зміни низки важливих положень, робочою групою запропоновано змінити назву проекту закону - на "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів".

Водночас, законопроектом збережена спрямованість на спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів.

"Комітет вирішив підтримати та подати на розгляд Верховної Ради доопрацьований проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення ведення бізнесу та залучення інвестицій емітентами цінних паперів" та рекомендувати за наслідками розгляду в повторному першому читанні прийняти його за основу", - сказано у повідомленні.

Нагадаємо, у лютому фінкомітет вперше рекомендував ВР прийняти відповідний законопроект за основу.