ua en ru

Фінансові векселі посприяють зниженню вартості кредитних ресурсів, - експерти

Фінансові векселі можуть сприяти зниженню вартості ресурсів, пожвавленню кредитування і підвищенню ліквідності банків. Таку думку висловили експерти, пише «Дзеркало тижня» у статті «Фінансова векселіада».

«Такий вид відшкодування ПДВ буде працездатним, нехай і менш вигідним, ніж живі гроші», - зазначив керуючий партнер Capital Times Ерік Найман.

На потенційну користь інструменту вказав і керівник податкового департаменту Group DF Володимир Діденко. «Векселі - це, в якійсь мірі, квазігроші. Тому випуск таких цінних паперів може бути гарним рішенням в ситуації. Відповідно до кращих міжнародних практик, ринок очікує чіткої комунікації з боку потенційного емітента. Система повинна бути прозорою і зрозумілою, такою, де правила гри однакові для всіх», - підкреслив Діденко.

Свідченням того, що такі цінні папери можуть принести користь в Україні, є і досвід випуску ПДВ-облігацій в 2010 р., і міжнародна практика. За словами партнера МЮФ Integrites Всеволода Волкова, такі інструменти використовуються в багатьох розвинених країнах (наприклад - в США, Франції) і країнах третього світу. «Не думаю, що сам по собі цей інструмент може викликати якісь негативні реакції з боку МВФ. МВФ, швидше за все, буде цікавити те, як такі інструменти будуть враховуватися при визначенні державного боргу», - сказав експерт.

У статті також зазначається, що у разі ефективності використання зазначеного інструменту може підвищитися ліквідність банків, знизитися вартість ресурсів, пожвавитися кредитування.

З 1 січня 2013 р. набули чинності положення закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення адміністрування податків і зборів», які передбачають введення фінансового векселя для оформлення заборгованості, зокрема, бюджетної. Верховна Рада 18 квітня прийняла в першому читанні проект закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення процедури з фінансових векселями».

Читайте також: Більшості в Раді не вистачило одного голосу для введення в Україні векселів