ua en ru

Фінансові труднощі загрожують Групі Креатив операційними ризиками, - експерт

Один з найбільших виробників соняшникової олії в Україні - Група Креатив ризикує залишитися без достатнього обсягу сировини, у результаті чого потужності підприємства можуть бути недозавантажені протягом поточного маркетингового року. Про це повідомив аналітик інвестиційної компанії "АРТ Капітал" Андрій Патіота.

"Якщо компанія повідомила банки, що не може вчасно погасити заборгованість по торговому фінансуванню, значить у неї виникли фінансові труднощі. В свою чергу фінансові труднощі загрожують Креативу операційними ризиками", - зазначив він.

На думку Патіоти, на сьогоднішній день банки неохоче йдуть на фінансування емітентів з України через загальний негативний фон країни у зв'язку з військовими діями на сході і нестабільною політико-економічною ситуацією.

"До того ж після того, як один з найбільших агрохолдингів України - "Мрія" допустила дефолт по облігаціях, інвестори і банкіри стали більш скрупульозно дивитися на позичальників", - розповів він.

Зазначається, що Група Креатив раніше повідомила банки про неможливість у встановлений термін погасити повною мірою заборгованість у розмірі 80 млн дол. по торговому фінансуванню.

Група Креатив спеціалізується на виробництві рафінованого рослинного масла, модифікованих жирів, твердих і м'яких маргаринів, майонезів. До складу компанії входять три заводи з переробки соняшнику загальною потужністю понад 1 млн тонн насіння на рік, чотири заводи з виробництва модифікованих жирів і маргаринів із загальним річним обсягом виробництва понад 200 тис. тонн готової продукції, а також завод з переробки сої потужністю 270 тис. тонн в рік.

Основними власниками Групи Креатив вважаються сім'я колишнього народного депутата від Партії регіонів Станіслава Березкіна, а також топ-менеджер компанії Юрій Давидов та підприємець Ігор Кабанів