ua en ru

Фінансова допомога ЄС може стати для України борговим зашморгом, - Медведчук

На Мюнхенській конференції українська опозиція підняла питання про економічну допомогу Україні. Арсеній Яценюк навіть назвав очікуваний кредит "планом Маршалла" . Про це пише Віктор Медведчук у своєму блозі на сайті LiveJournal.

"Варто нагадати, що допомога в рамках плану Маршалла надавалася державам, які пережили катастрофічні наслідки Другої світової війни. Коли Яценюк проводить аналогії з післявоєнною Європою, то чи має він на увазі, що євроінтеграційний період для економіки сучасної України мав такі ж наслідки, як і кілька років війни для європейських держав? Тут більш доречне інше порівняння - з доктриною Трумена 1947-го року, яка передбачала стримування впливу СРСР і боротьбу США за світову гегемонію. Паралель більш ніж актуальна, особливо якщо взяти до уваги свіжі спроби Брюсселя і Вашингтона роз'єднати братські країни - Україну і Росію", - акцентує лідер Громадського руху "Український вибір".

Медведчук нагадує, що рік тому Україна та ЄС вже підписали меморандум про надання кредиту на 610 млн євро, але з умовою, що Єврокомісія надасть висновок про задовільне співробітництво України з МВФ.

"Днями Жозе Мануель Баррозу заявив, що ЄС готовий надати обіцяні 610 млн, але тільки після підписання угоди з МВФ. Єврочиновники продовжують годувати Україну обіцянками, висуваючи все нові і нові драконівські умови, завуалювавши їх багатозначним формулюванням - "задовільна співпраця", - повідомляє політик.

Медведчук висловив побоювання, що окрім економічних, Європа може висунути Україні низку політичних вимог. На підтвердження цьому він наводить слова верховного представника ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон, яка заявила, що "фінансова допомога Україні Євросоюзом і США буде виділена для перехідного періоду, коли тимчасовий уряд може розпочати політичні та економічні реформи перед президентськими виборами".

Крім того, за словами лідера руху, представник німецького МЗС Гернот Ерлер дав зрозуміти, що ЄС і США нададуть фінансову допомогу Україні тільки якщо уряд буде сформований опозицією.

"По суті, йдеться про формування технічного Кабміну, що слухняно виконує всі вимоги Вашингтона і Брюсселя. Схема проста: Захід надає кредит, а натомість отримує важелі управління (точніше, тиску) і право безцеремонно втручатися у внутрішні справи України. Асоційоване членство в Євросоюзі і вступ до Зони вільної торгівлі, яке намагалися просунути гуманітарною місією Кокса-Кваснєвського, тепер поставлять на комерційну основу", - аналізує Медведчук.

"На яких умовах в кінцевому підсумку буде надана західна допомога і в що вона виллється Україні, поки невідомо. МВФ навряд чи пом'якшить свої вимоги, а тому питання про підвищення комунальних платежів і вільне плавання національної валюти рано чи пізно виникне і боляче вдарить по кишені кожного українця. Чекати милості від трійки кредиторів - ЄС, ЄЦБ і МВФ - не доводиться. А це означає, що Україна стане покірно виконувати всі політичні та економічні вимоги західних кредиторів. Таким чином, обіцяний "план Маршалла" обернеться для України борговим зашморгом", - резюмує політик.