ua en ru

Фінансування ЖКГ може загострити соціальну ситуацію в Україні, - Медведчук

Фінансування ЖКГ може загострити соціальну ситуацію в Україні. Про це у своєму блозі пише лідер громадського руху "Український вибір" Віктор Медведчук.

"Після подій у Полтаві, коли городяни штурмом захопили приймальню мера, місцева міськрада був змушений на позачерговій сесії прийняти рішення про зниження тарифів до колишнього рівня. Але при цьому залишається відкритим питання: за рахунок чого утримувати тарифи, які не покривають собівартість послуг ЖКГ?", - пише Медведчук.

За його словами, в уряду відповіді немає. Причому проблема не вирішена не тільки в малих містах, плачевний стан бюджетів яких загальновідомо, але і у великих, для яких тариф формує НКРЕ.

За даними Асоціації міст України, в 2012 р. на відшкодування різниці в тарифах на водо - і теплопостачання у великих містах було передбачено 15,9 млрд грн, а в 2013 р. - тільки 5,1 млрд грн. Незрозуміло, як в такій ситуації зберегти колишній рівень цін на житлово-комунальні послуги.

Крім того, Кабмін зменшив ліміти газу на опалювальний сезон з 6,7 до 6,3 млрд куб. м (у минулому сезоні було витрачено 8 млрд куб. м), а "Нафтогаз" отримав право обмежувати постачання газу боржникам до технологічного мінімуму (тільки щоб в системі опалення не замерзла вода). Готується і нове рішення: за кожен кубометр газу, спожитий понад встановленої норми, комунальники будуть платити в 3,4 рази дорожче пільгової ціни. Природно, коштів для таких наднормативних виплат у теплокомуненерго немає.

Тому цілком імовірна ситуація, коли "гаряча" вода в квартири буде подаватися тільки для того, щоб труби не лопнули. А механізм перерахунку за "холодні батареї", хоч формально і існує, використовувати практично неможливо.

Добре, якщо справа обмежиться тільки зростанням невдоволення населення владою. Але ж можливий і другий Алчевськ.
Відбувається закономірно в ситуації, коли величезні бюджетні кошти витрачаються не на вирішення нагальних проблем, а на проведення Євро-2012, Евробаскетов тощо, причому з колосальною корупційної складової.