ua en ru

Фінансування геологорозвідки в Україні компаніями Chevron і Shell збільшено більш ніж в два рази, - Ставицький

Фінансування геологорозвідувальних робіт з видобутку сланцевого газу в Україні компаніями Chevron і Shell збільшене більш ніж в 2 рази. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив міністр екології і природних ресурсів Едуард Ставицький.

Як повідомив Ставицький, на першому етапі фінансування інвесторами геологорозвідувальних робіт Україна виставляла умови: 1,6 млн грн. за Юзівську площу і 1,3 млн грн. - за Олеську (це обов'язковий акцептований платіж в геологорозвідку і попереднє (розвідувальне) буріння).

"Так от, всі ці цифри збільшено більш ніж у два рази за пропозицією компаній Chevron і Shell. Відповідно, і обсяги робіт на стадії попередньої геологорозвідки збільшено вдвічі", - повідомив міністр.

"Я вважаю це непоганим доробком для майбутнього результату. У разі успішності пошукових робіт інвестори перейдуть до видобутку. Тоді бюджет буде отримувати податки, передбачені законодавством, плюс частина додаткової продукції, запропонованої переможцями в заявках. При цьому 50% від сукупної частки інвесторів в додатковій продукції будуть отримувати компанії "Надра Олеська" і "Надра Юзовська" і опосередковано їх засновник на 90% - НАК "Надра України", - підсумував Ставицький.

Нагадаємо, Україна вибрала розробниками сланцевих родовищ Shell і Chevron. Інвестиції в Олеське і Юзівське родовища сланцевого газу в Україні за 30 років можуть скласти 50-70 млрд дол.