ua en ru

Фінансування діяльності Держзембанку шляхом емісії гривні загоржує зростанням цін, - УАА

Фінансування діяльності Державного земельного банку (Держзембанку) шляхом емісії гривні загрожує зростанням споживчих цін. Про це заявляють експерти Української аграрної асоціації (УАА), передає прес-служба асоціації.

Повідомляється, що член правління Держзембанку Ганна Сидорова пропонує, щоб облігації Держзембанку фінансував Національний банк України (Нацбанк). Проте всі гроші , що надає Нацбанк - це емісія, тобто друк грошей. Експерти УАА прогнозують їй масштаб до 15 млрд грн. Це означає ріст гривні в обігу на 5%, на стільки ж можуть зрости і споживчі ціни.

"Міжнародна практика показує, що центральні банки випускають національну валюту в обіг лише в обмін на вільно конвертовані валюти. Фінансування з боку центрального банку інвестиційних програм державних компаній - це винятки, які присутні в окремих країнах, таких як Венесуела та Білорусь. В результаті у Венесуелі та Білорусі курс національних валют по відношенню до долара США за останні роки впав більше ніж втричі. На сьогодні у Венесуелі найвищий рівень інфляції в світі (близько 50%), у Білорусі другий найвищий - понад 30%. Це результат запровадження тих ідей і схем фінансування, які планує скопіювати Держзембанк України", - заявив голова УАА Володимир Макар.

Передача земель у статутний капітал Держзембанку також означає значні втрати коштів для місцевих бюджетів. Наразі кошти, отримані від оренди державних земель, направляються у місцеві бюджети. Як тільки їх передадуть у статутний капітал Держзембанку, місцеві бюджети втратять важливу частину своїх доходів. Саме з місцевих бюджетів фінансуються дитячі садки, медичні заклади, місцевий транспорт. Поки від Держзембанку не має відповіді на те, хто буде компенсувати місцевим бюджетам втрати, які вони зазнають із початком його діяльності.

Як відзначають в УАА, досягти зниження ставок кредитування аграрного сектора можна в інший спосіб. Існуючі ставки відображають бачення банками ризиків, які несе аграрний сектор. Ці ризики формуються, в тому числі, виходячи з нестабільної державної політики до сектора. Якщо держава буде вести рівну податкову, бюджетну політику по відношенню до галузі, не буде змінювати правила гри протягом декількох років, то для банків це буде означати зниження ризиків, а отже, і ставок.

Окремою проблемою в УАА визначили долю земель у статутному капіталі банку у разі фінансових проблем Держзембанку. Допоки землі не передані у статутний капітал - вони знаходяться у державній власності, себто всі українці мають на них рівні права. Як тільки землі передадуть у статутний капітал банку, форма власності змінюється з державної на приватну. Тоді перші права власності на них отримують вже не український народ, а кредитори банку. У разі банкрутства Держзембанку, кредитори будуть мати право отримати у власність колишні державні землі.