ua en ru

Financial Times звинуватила ЄС і МВФ у здачі України Росії

Угоди, підписані в Москві Володимиром Путіним і Віктором Януковичем, про знижку на газ і виділення Україні кредиту в розмірі 15 млрд дол., поставили європейських лідерів, відповідальних за євроінтеграцію України, під вогонь "кулеметної" критики провідних світових ЗМІ. Де-факто журналісти звинувачують лідерів ЄС і керівництво МВФ у здачі України Кремлю через недалекоглядну політику та банальну жадібність.

Європа досі не може вийти з шокового стану, в який повалили лідерів ЄС підсумки московського візиту українського Президента. Єврокомісар Штефан Фюле чекає, що зможе ознайомитися з угодами між Києвом і Москвою протягом тижня, щоб переконатися, що документи не суперечать зобов'язанням України щодо подальшої інтеграції з ЄС, - повідомила Financial Times з посиланням на внутрішні документи ЄС.

Видання стверджує, що насправді, Європейський союз і Міжнародний валютний фонд були готові позичити Україні мінімум 20 млрд євро, якщо б наша країна підписала угоду про асоціацію, що пропорційно наданій Україні фінансовій допомозі від Москви з урахуванням знижки на газ.

"Якщо б ЄС і МВФ, як Росія, вирішили дати Україні 15 млрд дол., які їй потрібні, без будь-яких умов, вони, можливо, змогли б наблизити Київ до Заходу", - пише Financial Times.

"Головним кредитором повинен був виступити МВФ, і Європейська комісія збиралася допомогти Україні прискорити досягнення угоди з фондом, незважаючи на жорсткі умови, які він виставляє Україні", - пише видання.

Однак, на відміну від Росії, яка офіційно заявила, що досягнуті угоди є допомогою українському народу без будь-яких геополітичних зобов'язань та додаткових умов, МВФ вимагав від української влади свідомо непопулярних кроків у вигляді підвищення цін на газ населенню і заморожування соціальних виплат.

Видання піддає також критиці геополітичну позицію Білого дому щодо України. "США і їхні союзники повинні пам'ятати про Путіна. Його сила в тому, що він добре усвідомлює межі впливу Росії та інструменти, які може використовувати, щоб його захистити", - резюмує Financial Times.

Як повідомлялося раніше, Президент Росії Володимир Путін прийняв рішення позичити Україні 15 млрд дол. через викуп єврооблігацій з низькою процентною ставкою. Крім того, ціна на газ для України буде знижено на третину.