ua en ru

На Філатова подадуть в суд через порушення в конкурсі з реконструкції Вокзальної площі

На Філатова подадуть в суд через порушення в конкурсі з реконструкції Вокзальної площі

"Громадський контроль" підготував судовий позов до Філатова і двох його заступників

Дніпровська громадська організація "Громадський контроль" підготувала судовий позов до мера Дніпра Борису Філатову і двох його заступників, відповідальним за проведення архітектурного конкурсу з реконструкції Вокзальній площі. Про це заявив глава організації "Громадський контроль" Артем Романюков на своїй сторінці в Facebook.

Зокрема, позивачі заявляють, що проект реконструкції Вокзальній площі у Дніпрі був прийнятий без відкритого та прозорого конкурсу і за допомогою грубої підробки документів, а сама реконструкція ризикує перетворитися на чергову "мийку грошей".

"Ми готові підключати до цього позову всіх небайдужих городян, які вважають свої права порушеними і не хочуть миритися з черговою мийкою грошей, яку на цей раз нам хочуть продати під виглядом реконструкції Вокзальній площі. До позову вже підключився обласна спілка архітекторів. Наша мета - провести відкритий і прозорий архітектурний конкурс (як того вимагає закон), щоб на найближчі 50-100 років не перетворити один з ключових інфраструктурних вузлів Дніпра в його найбільший ганьба", - заявив Романюков.

Активіст нагадав також хронологію подій, які розгорнулися навколо проекту реконструкції Вокзальній площі в Дніпрі, і пояснив, чому активісти вирішили судитися з Філатовим.

"Ви ж пам'ятаєте, як міська влада вкрали у нас Вокзальну площу? З допомогою грубої підробки документів городян розвели як кошенят, коли умови архітектурного конкурсу опублікували вже після завершення самого "конкурсу". Так от, "Громадський Контроль" пообіцяв, що не залишить цю історію без уваги. І не залишив. Ми підготували судовий позов до Бориса Філатова і двох департаментів, відповідальним за проведення конкурсу та публікацію матеріалів", - написав активіст.

alt

Як відомо, про намір реконструювати Вокзальну площу вперше заговорили на початку 2016 року. У лютому 2016 року заступник Філатова Михайло Лисенко без конкурсу опублікував перші ескізи, що суперечило закону України "Про архітектурну діяльність" і постанові Кабінету міністрів "Про затвердження Порядку проведення архітектурних та містобудівних конкурсі", яка чітко регламентує, що реконструкція може проводитися тільки через архітектурний конкурс, програма та умови якої мають бути погоджені з місцевою організацією спілки архітекторів, пишуть "Українські новини".

За даними видання, на опублікований Лисенком проект з бюджету витрачено близько 2 млн гривень, а сам проект зазнав критики з боку архітектурного співтовариства, так як, на думку експертів, він не вирішував інфраструктурні проблеми транспортного вузла, в ньому не були враховані потреби маломобільних груп населення, а відстань, яку довелося б проходити людям з важким багажем до зупинок громадського транспорту, згідно з проектом було збільшено.

Після цього архітектори, урбаністи і громадські діячі міста об'єдналися для створення альтернативної версії реконструкції та, отримавши усну підтримку від мера, більше півроку працювали над створенням проекту. У жовтні 2016 року заступник Філатова Лисенко опублікував фінальний варіант проекту – знову без врахування зауважень ініціативної групи. Активісти ініціювали збір підписів за проведення відкритого конкурсу та під тиском громадськості в травні 2017 року Борис Філатов був змушений видати відповідне розпорядження, пише видання.

Однак, зазначається, що умови конкурсу так і не були ніде опубліковані, і вже 1 липня Борис Філатов заявив, що на конкурс ніхто не подався, через що влада повертається до старого проекту реконструкції. Через 2 дні, за даними "Українських новин", умови конкурсу були "заднім числом" опубліковані на сайті міськради.