ua en ru

Філарет, православний Патріарх Київський, привітав вірних і співгромадян зі "святом, сполученим зі скорботою".

Філарет, православний Патріарх Київський і всієї Руси-України, привітав вірних і співгромадян зі "святом, сполученим зі скорботою" - 65-ю річницею перемоги над гітлерівським фашизмом, повідомив прес-центр Київської Патріархії.

"Ми радіємо тому, що нацизм був переможений, а його злочини - зупинені, викриті й засуджені". "Без цієї перемоги не було б і незалежної України, адже Гітлер та його поплічники від самих перших днів окупації нашої землі ясно дали зрозуміти, що вона, як і український народ, для них лише ресурси задля досягнення світового панування", - сказано в привітанні.

"Разом з тим ми сумуємо, згадуючи мільйонні жертви, спричинені війною. Ми молимося за упокій тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність Батьківщини - воїнів Радянської армії та українських повстанців. Ми згадуємо й замордованих та закатованих мирних жителів - всіх, хто загинув від військових дій та інших лих, що несе з собою війна".

"Нехай Господь допоможе нам відкрити всю правду про війну, засудити злочини гітлеризму й сталінізму, називаючи подвиг - подвигом, а зло - злом".

Окрім привітання, владика Філарет оприлюднив також "Звернення..." з нагоди 65-ї річниці Перемоги над гітлеризмом, в якому пише:

"Урок піднесення й поразки нацизму є важливим і зараз. Адже на засадах ненависті одних груп суспільства до інших будувалася не тільки ідеологія нацизму. Більшовизм і сталінізм також використовували цей метод, протиставляючи одні групи суспільства - так звані класи - іншим. За своєю внутрішньою суттю сталінізм і нацизм походять з одного кореня, а тому і їхня ідеологія, і їхні численні злочини проти людяності, мають викриватися і бути засудженими. Зло має завжди називатися злом - у які б одежі "народного блага" воно не намагалося зодягнутися, щоби приховати свою сутність".

"...Наругою над пам'яттю загиблих у війні - на фронтах, в окупації, у полоні - виглядають спроби приписати провідникам сталінізму честь перемоги над нацизмом. Гітлеризм був переможений не Сталіним, а неймовірними зусиллями та ціною великих втрат і страждань багатьох народів, в тому числі й українського народу".

"Перемога була досягнута не завдяки, а швидше всупереч діяльності Сталіна. Адже саме він, як тодішній керівник СРСР, несе особисту відповідальність за матеріальну підтримку мілітаризації Німеччини у 30-х роках. На ньому лежить відповідальність за "Пакт Молотова-Ріббентропа", наслідком якого було те, що з вересня 1939 р. по червень 1941 р. - у початковий період ІІ Світової війни - Радянський Союз фактично став союзником нацистської Німеччини і сприяв розв'язанню нею військових дій у Європі", - сказано у "Зверненні" Святійшого Патріарха Київського.