ua en ru

Філарет привітав Порошенко з рішенням Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію

Філарет привітав Порошенко з рішенням Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію Фото: Патріарх Філарет (РБК-Україна)

Філарет назвав рішення про надання автокефалії для української церкви "епохальним"

Предстоятель Української православної церкви, патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет особисто привітав президента України з рішенням Синоду Вселенського Патріархату про автокефалію для України. Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на портал президента України.

Патріарх Філарет під час зустрічі привітав Порошенка з першою перемогою.

"Я хочу Вам особисто подякувати, тому що завдяки Вашій наполегливості, завдяки Вашій мудрості ми досягли цього. Бо і попередні президенти також працювали, але не досягли. А Ви досягли цієї нашої загальної мети", - заявив Філарет.

На зустрічі Порошенко заявив, що сьогодні історичний день.

"Історичний день не у вимірі року чи десятиліття. Історичний день у вимірі 1030-річчя хрещення нашої землі і нашої країни України-Руси. Довгих 332 роки Україна та українська церква чекала автокефалію. І сьогодні це рішення прийнято щодо автокефалії і продовжується процес надання Томосу", - повідомив Порошенко.

Філарет назвав рішення про автокефалію Української Православної Церкви "епохальним".

"Тому що українська церква ніколи не була автокефальною. Вона мала широкі права за київських князів, але знаходилась у складі Константинопольського патріархату. А потім попала у російську неволю і теж була невільною. У ХХ столітті, коли виникла Українська Народна Республіка, нібито відродили українську автокефальну церкву, але тут же вона і загинула", - розповів Філарет.

Нагадаємо, Порошенко заявив, що Україна отримала автокефалію. Україна має позитивне рішення Вселенського патріарха і Синоду про Єдину помісну православну церкву, заявив президент.