ua en ru

Філарет чекає на створення єдиної помісної церкви в Україні до кінця 2018

Філарет чекає на створення єдиної помісної церкви в Україні до кінця 2018 Фото: патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет (РБК-Україна)

За його словами, ті церкви, які не приєднаються до неї, повинні називатися Руська православна церква в Україні

Єдина помісна церква в Україні буде створена до кінця 2018 року, а ті церкви, які не приєднаються до неї, повинні називатися Руська православна церква в Україні. Про це заявив Предстоятель Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет, передає "Інтерфакс-Україна".

За його словами, томос буде.

"Після томосу буде Собор тих архієреїв, які звернулися до Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію. Ті, хто не звертався, на Соборі не будуть мати права. Собор означає, що всі три церкви об'єдналися в одну єдину помісну українську автокефальну церкву, і він обере свого предстоятеля і буде в Україні одна українська церква, а ті, хто не приєднається до цієї української церкви, повинні називатися Руська православна церква в Україні", - розповів Філарет.

На питання про перспективи створення в Україні єдиної помісної церкви, він відповів: "В цьому році".

Крім того, Філарет зазначив, що Вселенський патріархат на своєму зібранні прийняв рішення про можливості надавати право держав на створення помісної соборної православної церкви (в тому числі в Україні) без урахування позиції Російської православної церкви.

Нагадаємо, 3 вересня президент України Петро Порошенко Вселенський патріархат Константинополя прийняв рішення про те, що має право единоличнпро надавати томос про автокефалію.

Напередодні в Стамбулі розпочався Собор Константинопольської церкви, де церковні чиновники розглядають питання про автокефалію для України.

Зазначимо, перед цим сербська церква попросила вселенського патріарха Варфоломія не давати томос про автокефалію Україні. Сербський патріарх розцінив надання автокефалії Української помісної церкви як ризикований і катастрофічний крок, який може призвести до розколу в православ'ї. Крім того, церковний рух в Україні він порівнює з процесами в Македонії і Чорногорії, які намагаються відійти від Сербської православної церкви.

Крім того, "РБК-Україна" писало, що Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі в Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви, патріарха Кирила, що збирається надати Україні автокефалію.