ua en ru

ФГВФО звинуватили у роботі в інтересах інвестиційних компаній

ФГВФО звинуватили у роботі в інтересах інвестиційних компаній Фото: Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (УНІАН)
Автор: РБК-Украина

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) часто продає активи українським та зарубіжним інвесторам не за ринковим умовами. Яскравим кейсом цього процесу є продаж пулу активів "Дельта банку", банків "Фінанси та кредит" і "Надра" фінансовій компанії "Інвестохіллс Веста".

Як зазначається в статті, один із найрезонансніших продажів за такою схемою - пул активів "Дельта Банку", банків "Фінанси та кредит" і "Надра" 7 листопада 2019 року.

Як відомо, до цього пулу входили права вимоги за кредитними угодами на 18,1 млрд грн. Зокрема, це вимоги до ПрАТ "Росава" і групи "Яблуневий дар".

Переможцем торгів стала фінансова компанія "Інвестохіллс Веста" (пов'язують з бізнесменом Павлом Фуксом), яка викупила цей пул із дисконтом 95%.

20 жовтня минулого року Господарський суд Києва на вимогу вкладника банку "Фінанси та кредит" визнав торги недійсними та скасував результати продажу через ряд порушень.

Судом було встановлено, що початкову вартість пулу сформовано для повторних торгів, зі значним дисконтом, хоча пул цих активів продавався вперше. Активи вже на старті було виставлено з дисконтом 83%. Такий підхід суперечить регуляторній політиці самого Фонду. Статистика Фонду гарантування свідчить про те, що в середньому активи вдається реалізувати за 20–24%.

Крім того, суд визначив, що Фонд не став проводити оцінку кредитів, що входять до пулу. 2016 року кожен із цих кредитів уже оцінювався, і, власне, на підставі цієї оцінки вони були виставлені на торги й цього разу, хоча за три роки значно виріс їхній номінальний розмір.

Також цією заставою були забезпечені й інші кредити, які Фонд на торги не виставив. Відтак, вартість застави набагато перевищувала номінальну вартість пулу у 18 млрд грн. Виходить, що "Інвестохіллс Веста", купуючи ці кредити, отримала ще заставу істотно вищої вартості.

Фонд разом з "Інвестохіллс Веста" наголошує на законності проведених торгів. Водночас суд встановив, що початкова вартість пулу сформована як для повторних торгів, зі значним дисконтом, хоч пул цих активів продавався вперше. Активи вже на старті були виставлені з дисконтом 83%.