ua en ru

ФГВФО хоче розрахуватися з Мінфіном за рахунок власників банків-банкрутів

ФГВФО хоче розрахуватися з Мінфіном за рахунок власників банків-банкрутів Фото: Костянтин Ворушилін (fg.gov.ua)

Виплату відсотків боргу ФГВФО планують покласти на власників збанкрутілих банків

Фонд гарантування вкладів фізосіб хоче покласти виплату відсотків заборгованості Фонду перед Міністерством фінансів на власників збанкрутілих банків. Про це повідомив глава фонду Костянтин Ворушилін виданню LIGA.net.

"Фонд буде платити тільки тіло. Відсотки будуть погашатися за рахунок коштів, які ми спільно з правоохоронними органами отримаємо від екс-власників і топ-менеджерів банків-банкрутів", - сказав Ворушилін.

За його словами, Мінфін попередньо влаштовує такий варіант, оскільки це має стимулювати повернення коштів, виведених з неплатоспроможних банків. МВФ також звернув увагу на проблему заборгованості Фонду, додав директор ФГВФО.

Заборгованість ФГВФО перед Мінфіном за кредитами, отриманими під час банківської кризи 2014-2016 років у вигляді ОВДП, становить 58,5 млрд грн. Враховуючи прибутковість цих паперів у 10-12%, Фонду необхідно повернути 145 млрд грн, уточнив Ворушилін.

Щоквартальна боргове навантаження на Фонд - 240 млн грн. Пікові виплати припадають на 2024-2025 роки. "Ми не зможемо зібрати до того моменту таку суму", - зазначив Ворушилін.

За його словами, додаткове фінансування Фонду в 14 млрд грн, що передбачається проектом бюджету на 2019 рік, не означає, що ФГВФО реально знадобляться ці гроші.

Нагадаємо, у липні Кабінет міністрів України дозволив Фонду гарантування вкладів фізосіб (ФГВФО) достроково погашати заборгованість перед Міністерством фінансів.