ua en ru

ФДМУ констатує зменшення у 2009 р. кількості порушень договорів приватизації.

В Україні у 2009 р. збереглася тенденція до поліпшення загальних показників виконання власниками об'єктів приватизації взятих зобов'язань. Частка договорів, за якими під час перевірок виявляються порушення умов, стійко зменшується. Якщо у 1996 р. вона становила 36,6% їх загальної кількості, то у 2009 р. - 2,4%, сказано у повідомленні Фонду державного майна України, опублікованому в офіційному виданні "Відомості приватизації".

У кожному випадку встановлення невиконання умов договору до покупців застосовувалися відповідні санкції, передбачені законодавством та умовами договорів. Загальна сума штрафів та пені, стягнутих органами приватизації (за всі роки контролю накопичувальним підсумком), становить 14,336 млн грн та 106,40 тис. дол. З усіх договорів, які перебувають на обліку органів приватизації, найбільша кількість порушень фіксується за договорами купівлі-продажу об'єктів незавершеного будівництва (ОНБ).

Найбільша кількість договорів з тих, що обліковується, стосується об'єктів малої приватизації. Із їх загальної кількості (7 951 договір) умови у повному обсязі виконано за 6 881 договором (86,5%).

На обліку органів приватизації перебуває 1 047 договорів купівлі-продажу пакетів акцій ВАТ. Повне і своєчасне виконання умов зафіксовано за 951 договором (90,8% загальної кількості); неналежне виконання умов допущено покупцями за 6 договорами (0,6%), невиконання умов зафіксовано за 32 договорами (3,1%), за 58 договорами (5,5%) термін виконання умов не настав.

Серед зазначених договорів купівлі-продажу пакетів акцій 125 договорів стосується підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. З них на обліку у центральному апараті ФДМУ перебуває 101 договір, у районних відділеннях ФДМУ - 24. За 116 договорами (92,8% загальної кількості) умови виконано у повному обсязі; за 7 (5,6%) - зобов'язання перебувають у стадії виконання; за 2 (1,6%) - зафіксовано невиконання умов.

Значна кількість порушень умов договорів фіксується за договорами купівлі-продажу ОНБ і стосується порушень термінів добудови та розбирання об'єктів. Протягом року таке невиконання встановлено за 137 договорами (5,5% перевірених). Факти порушення розрахунків за придбані об'єкти приватизації встановлено за 26 договорами цієї групи (1,2% перевірених).

На контролі органів приватизації перебуває 130 договорів (5,7% загальної кількості договорів, які контролюються органами приватизації), що містять умову щодо збереження кількості робочих місць, які існували на об'єктах на момент їх приватизації, та 124 договори (5,5%) - щодо створення нових. Результати перевірки показали, що існуюча на момент приватизації кількість робочих місць на підприємствах, стосовно яких укладено договори з умовою збереження робочих місць, становила 3 048 од. На сьогодні їх кількість становить 3 105 од., тобто власниками у післяприватизаційний період ця умова договорів виконана і додатково створено 57 нових робочих місць.

На виконання зобов'язання щодо створення нових робочих місць, яке передбачено зазначеними договорами, власниками цих об'єктів у післяприватизаційний період створено 682 робочих місця, що на 405 одиниць більше ніж передбачалося договорами.