ua en ru

ФДМУ блокує передачу до ДАК "Титан України" майна видобувних і переробних підприємств, які наразі орендуються приватними структурами, – Мінпромполітики.

Фонд державного майна України (ФДМУ) блокує передачу до ДАК "Титан України" майна видобувних і переробних підприємств, які наразі орендуються приватними структурами. Про це журналістам на прес-конференції у Кабінеті міністрів заявив міністр промислової політики Володимир Новицький, передає кореспондент РБК-Україна.
Міністр, зокрема, повідомив, що усі необхідні матеріали для передачі відповідного майна були передані до виконавчої служби Мін"юсту та ФДМУ, однак здійснити передачу заважають начебто рекомендації СБУ не здійснювати її. "На сьогоднішній день всі матеріали по опису дійсно передані були в державну виконавчу службу в Києві та знаходяться в фонді державного майна. Але фонд державного майна, посилаючись на те, що на сьогоднішній день є певні рекомендації не робити це з боку силових структур, з боку Служби безпеки України, не робити це, поки що не передає це майно. Хоча можна було це зробити ... спільним контрактом. Ми повинні були згідно з дорученням уряду, на сьогоднішній день завершити цю роботу з передачі з тим ... щоб працювати з орендарем як орган управління. Але на сьогоднішній день іде чітка протидія щодо подальшої передачі цього майна ГЗК. Засідання Вищого господарського суду України (ВГСУ) переносяться в черговий раз, перенесено і нема точної дати, коли це питання буде розглядатися", - заявив міністр. Також В.Новицький повідомив, що у ВГСУ знаходиться на розгляді 4 справи щодо передачі майна від орендарів до ДАК "Титан України".
Нагадаємо, 13 січня ц.р. Кабінет міністрів ухвалив рішення прискорити процес повернення активів ДАК "Титан" з оренди під прямий державний контроль. Уряд прийняв постанову про передачу спеціальних дозволів на використання надр п'яти ГЗК. Ухвалено рішення прискорити передачу їх майна в державну власність. Поки вони знаходяться в оренді ЗАТ "Кримський титан". Зокрема, за трьома з п'яти ГЗК відбуватиметься переоформлення на нові державні підприємства, за іншими двома будуть переоформлені дозволи, які повинне видати Міністерство екології. Компанія "Кримський титан" знаходиться в управлінні держкомпанії "Титан" і OstChem. Вільногірський та Іршанський ГЗК знаходяться в оренді у "Кримського титану" з 2004 р. Термін оренди закінчився у вересні 2009 р., і не був подовжений. Як повідомлялося раніше, "Кримський титан" може перейти на імпорт сировини, якщо позбудеться постачань з Вільногірського й Іршанського ГЗК. Якщо держава відмовиться від пролонгації договору оренди, OstChem виступатиме за компенсацію витрат на модернізацію ГЗК. У листопаді 2009 р. Київський госпсуд наклав арешт на майно Іршанського та Вільногірського ГЗК, що знаходилися в оренді у ЗАТ "Кримський титан".