ua en ru

ФДМУ засекречує приватизацію держпідприємств, - "Антикорупційний підприємницький фронт"

Фонд державного майна України (ФДМУ) засекретив процес передачі приватному капіталу деяких об'єктів державної власності. Про це йдеться в повідомленні громадської організації "Антикорупційний підприємницький фронт" (АПФ).

Зокрема, за словами президента АПФ Ігоря Єгорова, у відповідь на інформаційний запит з проханням розкрити вартість послуг компанії "Делойт і Туш", що перемогла в конкурсі оцінювачів майна ДП МТП "Южний", ФДМУ відмовився надавати будь-які дані.

"Позиція ФДМУ є протиправною і порушує норми закону України "Про доступ до публічної інформації", в якому забороняється обмежувати доступ до інформації про розпорядження бюджетними коштами. Саме тому Антикорупційний підприємницький фронт має намір оскаржити цю відповідь фонду в суді. Крім того, ГО "АПФ" оскаржить і саму процедуру призначення оцінювача, оскільки, конкурс був дискримінаційним щодо вітчизняних компаній", - підкреслив Єгоров.

Він нагадав, що 16 січня 2015 р. на офіційному сайті ФДМУ були оприлюднені результати конкурсного відбору суб'єктів оціночної діяльності, проведеного 12 січня 2015 р. Переможцем конкурсу була названа компанія "Делойт і Туш".

За словами Єгорова, 27 січня ОО "АПФ" звернувся до ФДМУ з інформаційним запитом, запросивши перелік компаній, що взяли участь у конкурсі з відбору оцінювача ДП МТП "Южний", а також дані про конкурсній пропозиції переможця, ціну та терміни виконання робіт, дату і час оформлення протоколу з результатами конкурсу.

"ОО "АПФ" отримав відповідь від ФДМУ - у листі Фонд відмовився надати запитувану інформацію, мотивуючи відмову тим, що вона нібито службова. Таким чином, всі подробиці конкурсу ФДМУ засекретив. Спроба фонду приховати реальну вартість оцінки стратегічно важливого для держави ДП Морський торговельний порт "Южний" перед концесією підтверджує побоювання деяких експертів, які висловлювалися про відкриту підтримку ФДМУ окремих компаній, що побажали отримати "Південний" за всяку ціну",- зазначив Єгоров.

Раніше в ЗМІ з'явилася неофіційна інформація про суму оцінки порту "Південний" 30 000 грн, що на думку експертів, не може відповідати дійсності.

Громадський діяч висловив думку, що дії керівництва ФДМУ в підтримку компанії, яка належить одіозному члену Партії регіонів, завдають шкоди інтересам держави і найближчим часом опиняться уваги Генеральної прокуратури України.