ua en ru

ФДМУ вимагає замінити керуючого санацією ПАТ "Сумихімпром" Лазаковича

Фонд державного майна України (ФДМУ) звернувся до кредиторів ПАТ "Сумихімпром" з вимогою негайно прийняти рішення про заміну керуючого санацією підприємства Ігоря Лазаковича.

Фонд державного майна України (ФДМУ) звернувся до кредиторів ПАТ "Сумихімпром" з вимогою негайно прийняти рішення про заміну керуючого санацією підприємства Ігоря Лазаковича. Про це повідомила прес-служба ФДМУ.

Фонд наголошує на тому, що керуючим санацією підприємства порушуються норми законодавства про банкрутство, а це призводить до погіршення фінансово-економічної діяльності підприємства та його положення на ринку. Однією з надсерйозних проблем є неможливість через дії керуючого санацією виплати боргу перед Пенсійним фондом України, який на сьогодні сягнув майже 90 млн грн.

"Санація підприємства і, зокрема, погашення його заборгованості, за законодавством здійснюється в рамках виконання плану його санації, який протягом трьох місяців з дня винесення ухвали про санацію боржника має бути розроблений керуючим санацією, схвалений комітетом кредиторів, поданий на погодження до Фонду та на затвердження до суду. Процедуру санації товариства було введено ще у жовтні 2012 р. Втім, попри всі встановлені законодавством терміни і неодноразові звернення Фонду, керуючим санацією план санації ПАТ "Сумихімпром" до Фонду на погодження так і не наданий", - йдеться у повідомленні ФДМУ.

Зокрема, як зазначається, Лазакович кілька разів добився через суд перенесення строків розробки та погодження плану санації. Але навіть після того, як суд відхилив клопотання продовження строку підготовки плану санації, Лазакович продовжив ігнорувати норми українського законодавства, і товариство досі не має плану санації.

За інформацією ФДМУ, станом на 1 червня 2014 р. сума заборгованості ПАТ "Сумихімпром" перед Пенсійним фондом зі сплати страхових внесків становить 44,63 млн грн, та сума боргу з відшкодування Пенсійному фонду пільгових пенсій - 44,49 млн грн. Загальна сума кредиторської заборгованості товариства складає 1,38 млрд грн.

"Фонд державного майна, не маючи жодних важелів впливу на діяльність підприємства, оскільки щодо нього впроваджено процедуру санації, закликає комітет кредиторів ПАТ "Сумихімпром" на найближчому засіданні відсторонити керуючого санації за грубі порушення законодавства про банкрутство та надати на затвердження суду нову кандидатуру", - йдеться у повідомленні.