ua en ru

ФДМУ зберіг частку держави в "Одесаобленерго" у розмірі 25% акцій

Фонд держмайна України (ФДМУ) збереже 25,01% акцій в енергопостачальній компанії "Одессаобленрерго" після проведення додаткової емісії акцій, заявив учора голова фонду Олександр Рябченко. За його словами, такими є умови домовленостей з ініціатором збільшення статутного фонду підприємства - власником 55% акцій "Одесаобленерго" - компанією VS Energy, пише "Комерсант-Україна".

Мажоритарний акціонер фактично сплатить збільшення частки держави. "ФДМУ ніколи не опуститься нижче 25%, поки не продасть свою частку ... Ми ні копійки нікому не заплатимо, але у нас буде 25%", - уточнив Рябченко.

"Одесаобленерго" забезпечує електроенергією Одеську область і прикордонні райони Молдавії. Її дохід у 2012 р. склав 3,14 млрд грн, чистий прибуток - 23,42 млн грн. 55% акцій "Одесаобленерго" контролює VS Energy Михайла Воєводіна, Олександра Бабакова і Михайла Спектора, близько 15% - FS Trading, близька до групи "Фінанси та Кредит" Костянтина Жеваго, ще 25,01% - ФДМ.

Нагадаємо, 25 квітня акціонери "Одесаобленерго" вирішили збільшити статутний капітал в три рази - на 100 млн грн. Рішення підтримали власники 80,35% акцій. У VS Energy підтвердили, що держава збереже за собою блок-пакет акцій завдяки "безоплатній передачі". У групі "Фінанси та Кредит" вчора від коментарів відмовилися.

Домовленості між ФДМУ і VS Energy знижують шанси Жеваго добитися контролю над "Одесаобленерго", вважає партнер юридичної фірми AstapovLawyers Олег Мальський. Раніше структури підприємця подали позов з вимогою скасувати результати конкурсу з продажу 35-відсоткового держпакету акцій "Одесаобленерго" в 2001 р. Тоді головним суперником VS Energy була компанія FS Trading Ltd, яка не була допущена до конкурсу через нібито "невідповідності умовам, що пред'являються учаснику конкурсу ". У 2007 р. Верховний суд задовольнив позов, але пізніше справу було направлено на новий розгляд.

Домовленості між ФДМУ і VS Energy можуть вплинути на хід майбутньої приватизації держпакету акцій "Одесаобленерго", яка планується в цьому або наступному році.

Читайте також: ФДМУ отримав 13 заяв від потенційних орендарів майна терміналу D аеропорту "Бориспіль"