ua en ru

ФДМУ підтримує міноритаріїв "Запоріжжяобленерго", збиваючи ціну на держпакет в підприємстві, - джерело

Господарський суд Запорізької області розгляне позов Фонду держмайна України (ФДМУ) про визнання недійсним рішення загальних зборів акціонерів ВАТ "Запоріжжяобленерго" від 21 квітня 2015 року. Про це РБК-Україна повідомило джерело на підприємстві.

Нагадаємо, в квітні цього року на своїх загальних зборах акціонери "Запоріжжяобленерго" змінили менеджмент - для посилення держконтролю над підприємством напередодні його приватизації. Продаж 60,25% акцій ВАТ "Запоріжжяобленерго", згідно з планами Кабміну, повинен був пройти в третьому кварталі 2015 року.

"Тоді ж (на зборах акціонерів, - ред.) гендиректором "Запоріжжяобленерго" був обраний Віталій Цадо. Але через протидії міноритарних акціонерів підприємства, братів Суркісів і групи "Приват", він досі не може приступити до своїх прямих обов'язків", - сказало джерело на підприємстві.

Збитки, завдані державі через конфлікт в "Запоріжжяобленерго", енергетичні експерти оцінюють в 1,2 млрд грн. "Кошти виводяться через підприємства-прокладки міноритаріїв", - зазначило джерело в "Запоріжжяобленерго".

Гендиректор ВАТ "Запоріжжяобленерго" Віталій Цадо теж стверджує, що відсутність державного управителя на підприємстві призводить до виведення коштів з компанії. "Крім того, компанії-споживачі послуг "Запоріжжяобленерго" припиняють оплату поставок електроенергії", - сказав, зокрема, гендиректор ВАТ.

Очевидно, що це наносить колосальні збитки підприємству, контрольний пакет якого уряд має намір продати цієї осені, відзначило джерело в "Запоріжжяобленерго".

Зазначимо, що ФДМУ приймає участь ще в одному процесі щодо скасування результатів квітневих загальних зборів акціонерів ВАТ "Запоріжжяобленерго". У Донецькому апеляційному суді ФДМУ підтримує відповідний позов міноритарного акціонера Олександра Явтушенко.

24 липня голова ФДМУ Ігор Білоус підписав документ, який засвідчив його згоду з квітневим рішенням зборів акціонерів ВАТ "Запоріжжяобленерго".