ua en ru

Фонду гарантування вкладів виявив виведення близько 300 млн гривень із збанкрутілого банку

Фонду гарантування вкладів виявив виведення близько 300 млн гривень із збанкрутілого банку Фото: ФГВФО продовжує виявляти схеми виведення активів з банків (fg.gov.ua)

У схемі фігурують фіктивні документи

Фонд гарантування вкладів виявив чергове виведення коштів з банку перед його банкрутством. Про це повідомляє прес-служба ФГВФО.

Так, менш ніж за місяць до визнання неплатоспроможним у ПАТ "БГ Банк" були реалізовані схеми, результатом яких стало виведення з банку ліквідних активів на загальну суму майже 300 млн гривень. Показово, що всі маніпуляції з активами були проведені протягом одного тижня. Передували цьому зміна акціонерів і керівництва банку.

Фонду гарантування вкладів виявив виведення близько 300 млн гривень із збанкрутілого банкуФонду гарантування вкладів виявив виведення близько 300 млн гривень із збанкрутілого банкуФонду гарантування вкладів виявив виведення близько 300 млн гривень із збанкрутілого банку

Фото: схема виведення активів з ПАТ "БГ Банк"

Зокрема, незадовго до визнання банку неплатоспроможним у ньому були проведені вкрай збиткові угоди з цінними паперами, які обліковувалися на його балансі, а саме, у першій декаді листопада 2014 банком був укладено договір, предметом яких є відчуження облігацій внутрішньої державної позики

В результаті цих махінацій 4 699 ОВДП, номінальною вартістю 4,7 млн доларів (в еквіваленті на день угоди ціна становила 60,87 млн гривень), були продані за 8,3 тис. гривень. Таким чином, ціна продажу виявилася більш ніж 7 тис. разів менше номінальної вартості ОВДП.

Ці операції з цінними паперами були вкрай збитковими і завдали банку збитків на суму не менше 71,15 млн гривень.

12 листопада 2014 між банком і якоїсь і фінансовою компанією був укладений договір про відступлення права вимоги до боржників банку на суму 235,29 млн гривень. Ціна продажу прав вимоги за кредитними договорами склала 235,3 млн гривень, що є в десять разів меншою сумою від загальної заборгованості. При цьому, за умовами договору, новий кредитор зобов'язаний був сплатити банку кошти протягом трьох років з дня укладення договору.

Примітно, що на підставі зазначеного договору купівлі-продажу прав вимоги банк відступив на користь фінансової компанії сукупність прав як іпотекодержателя, зокрема - право звернення стягнення на майно, загальною вартістю 466,59 млн гривень.

Таким чином, банк здійснив відчуження власних активів загальною вартістю 235,29 млн гривень, отримавши збитки на суму 211,76 млн гривень.

Шляхом укладення договору переведення боргу, який має явні ознаки фіктивності, що була здійснена операція, яка призвела до втрати банком кредитного активу на суму 4,32 млн євро (74,6 млн гривень), банку було завдано шкоди в особливо великому розмірі.

Коли банк, вже після початку ліквідації, намагався через суд стягнути заборгованість в сумі 4,32 млн євро з позичальника, з'ясувалося, що, нібито, за декілька днів до введення тимчасової адміністрації між банком та позичальником було укладено договір переведення боргу. Умовами угоди, яке має ознаки фіктивності, передбачалося, що після заміни боржника припиняється порука і право застави. Фактично, на балансі банку залишився незабезпечений кредит з вказаною сумою заборгованості.

При цьому достовірність договору переведення боргу - під великим питанням. Адже паралельно під одним номером співіснують дві угоди з одним змістом, але з різними підписантами. Тому є всі підстави стверджувати, що документ сфальсифікований.

Всі виявлені факти маніпуляцій з активами банку лягли в основу заяв про вчинення кримінальних злочинів, спрямованих в правоохоронні органи. За всіма фактами, заявленим банком, порушено кримінальні провадження. По 2 кримінальних проваджень колишнім керівникам ПАТ "БГ Банк" - Осипенко А. В. і Дратверу в. І. вже пред'явлено звинувачення, заявлений матеріальний позов на суму близько 89 млн гривень, а самі кримінальні провадження передано на розгляд до суду.

Колишньому заступнику голови правління банку Дратверу в. І. обрано запобіжний захід - утримання під вартою. За іншими кримінальними провадженнями триває досудове розслідування.

Ліквідаційна маса ПАТ "БГ Банк" станом на 01 липня 2015 року затверджена у наступному складі: балансова вартість активів становить близько 2 млрд гривень, при цьому незалежні суб'єкти оціночної діяльності оцінили їх 2,58 рази дешевше - в 770,44 млн гривень.

Наприклад, незалежна оцінка кредитного портфеля банку, вартість якого "на папері" перевищує 1,5 млрд гривень, у 3,8 разів менше – 398,92 млн гривень.

При цьому в рамках виплати Фондом гарантованого відшкодування вкладниками банку, за станом на початок грудня, отримано 267,4 млн гривень.

Нагадаємо, в кінці листопада минулого року Фонд гарантування виявив схему виведення коштів з збанкрутілого банку "Петрокоммерц-Україна".