ua en ru

Феросплавні заводи повинні мати спецтариф на електроенергію, - експерти

Експерти в сфері чорної металургії та представники наукових кіл підтримують прийняття постанови Кабінету міністрів України №912 від 1 жовтня «Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств», яким для електрометалургійних підприємств встановлюється тариф на електроенергію, що враховує технологічну специфіку виробництва.

«Дана постанова передбачає, що до 1 березня 2013 р. дотаційні сертифікати (тобто, компенсація витрат, пов'язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом) для електрометалургійних підприємств виключаються з оптової ринкової ціни електроенергії. Втім, назвати цю подію перемогою вітчизняної електрометалургії було б невірно, адже в даному випадку український виробник не вимагав для себе пільг і преференцій, а хотів купувати електроенергію за тією ж ціною, за якою вона експортується за межі країни», - вважає кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки промисловості Національної металургійної академії України Андрій Педько.

Упевнений в необхідності виконання урядового рішення виконавчий директор Української асоціації виробників феросплавів Сергій Кудрявцев. «Якщо українські феросплавні підприємства не отримають можливість купувати електроенергію за тією ціною, яка вказана в постанові Кабміну №912, то з 1 листопада можуть вимушено зупинитися Запорізький і Стахановський феросплавні заводи», - заявив він.

Нагадаємо, 1 жовтня Кабмін прийняв постанову №912 «Деякі питання забезпечення стабілізації роботи електрометалургійних підприємств». У відповідності з цим документом, до 1 березня 2013 р. феросплавні заводи будуть купувати електроенергію за ціною, яка буде на рівні оптової ціни енергоринку без урахування дотацій для компенсації втрат, пов'язаних з постачанням електроенергії за регульованим тарифом.

Читайте також: Сергій Кудрявцев: "Постанова Кабміну про ціну електроенергії для електрометалургійних підприємств прийнято, але не виконується"