ua en ru

Ferrexpo інвестує 500 млн дол. в розширення бізнесу

Ferrexpo інвестує 500 млн дол. в розширення бізнесу. Про це виданню "Комерсант-Україна" розповів виконавчий директор Ferrexpo Костянтин Жеваго.

Компанія планує до кінця цього року інвестувати 170 млн дол. у розробку Єристівського родовища і вже в IV кварталі почати видобуток залізорудної сировини на ньому. За розрахунками в. о. гендиректора Єристівського ГЗК Миколи Горошка, це дозволить вже до кінця року поставити на ринок 300-500 тис. т руди з цього родовища. План видобутку на ньому в 2013 році - 10 млн т руди. В майбутньому планується довести цей показник до 28 млн т на рік. Раніше почати видобуток руди на цьому родовищі планувалося до кінця 2013 року. Інвестиції підуть на розкривні роботи: компанії залишилося поглибити кар'єр на 15 м (сьогодні його глибина - 60 м). "Частина коштів також піде на завершення будівництва інфраструктури, в тому числі залізничної гілки, цехів і споруд, а також закупівлю техніки", - зазначив Горошко.

Ще понад 330 млн дол. Ferrexpo інвестує в цьому році в Полтавський ГЗК, що дозволить розширити його потужності з виробництва окатишів з нинішніх 10 млн т до 12-14 млн т, а також дасть можливість підвищити вміст заліза в котунах. Раніше ПГЗК купував частину концентрату на ринку, але з введенням Єристівського родовища ГЗК використовуватиме лише власні ресурси Ferrexpo. А в майбутньому велика частина руди, що видобувається на новому родовищі, буде збагачуватися на самому родовищі. "У 2013 році ми плануємо почати будівництво збагачувальної фабрики вже на самому Єристівському родовищі. Зараз йдуть проектні роботи, які, як ми очікуємо, пройдуть експертизу до кінця року. У жовтні це питання розглянуть збори ради директорів Ferrexpo", - зазначив Горошко. Вартість будівництва фабрики потужністю 10 млн т концентрату на рік оцінюється, за його словами, в 750-800 млн дол.

Єристовське родовище є одним з найбільших у Східній Європі - його запаси за класифікацією JORC становить 632 млн т. Роботи на родовищі ведуться Ferrexpo з 2010 року. За словами аналітика ICU Олександра Мартиненка, після початку експлуатації родовище Ferrexpo вийде на друге місце в Україні після "Метінвесту" за обсягами виробництва залізорудної продукції (зараз друге місце займає "АрселорМіттал Кривий Ріг"). Проте це, на думку аналітика ІК Dragon Capital Сергія Гайди, виправдано лише в тому випадку, якщо компанія закріпиться на зростаючих ринках Азії (Китай, Південна Корея, Японія), Близького Сходу та Туреччини. Він нагадує, що сьогодні велика частина продукції Ferrexpo поставляється на європейські ринки, що переживають спад через фінансову кризу в країнах Євросоюзу.

Ferrexpo доведеться конкурувати з трійкою світових лідерів з виробництва залізної руди - BHP, Vale і Rio Tinto, які є основними постачальниками залізорудної сировини в Азію, говорить аналітик ІК "Ренесанс Капітал" Василь Кулигин. "І Китай, і Південна Корея намагаються йти від закупівель сировини у великої трійки і диверсифікувати свій імпорт через більш дрібних гравців", - відзначає Кулигин. За прогнозами "Ренесанс Капіталу", на азіатських ринках очікується навіть невелике зростання середніх цін на руду з 144 дол до 145 дол. за т. Втім, для того, щоб закріпитися там, Ferrexpo доведеться запропонувати ціну нижчу, ніж у великих постачальників, говорить Гайда. "Їх продукція повинна бути затребувана, оскільки ця руда відрізняється високою якістю", - вважає експерт.

В Ferrexpo відзначають, що виробництво окатишів з руди з Єристівського родовища повинно бути більш вигідним, ніж з Полтавського. За словами Миколи Горошка, з 1 т руди ПГЗК виходить близько 400 кг концентрату, тоді як з 1 т Єристівський руди - близько 470 кг. Це істотно знижує собівартість одержуваної продукції.

Ferrexpo - сировинна компанія з штаб квартирою в Швейцарії і активами в Україні. Основною діяльністю компанії є виробництво і експорт залізорудних окатишів, використовуваних у виробництві сталі. 51% акцій Ferrexpo належить Fevamotinico Костянтина Жеваго, 25% - компанії BXR Group Limited (мажоритарний акціонер однієї з найбільших у Центральній Європі вугільної компанії New World Resources N.V.). Чистий прибуток Ferrexpo за 2011 р. порівняно з 2010 р. зросла на 35,2% - до 575 млн дол.