ua en ru

Фельдман пропонує ввести обов'язкове нотаріальне посвідчення договорів споживчого кредитування

Народний депутат України Олександр Фельдман зареєстрував законопроект № 2365а "Про обов'язкове нотаріальне посвідчення договорів споживчого кредитування".

Чинне законодавство намагається збалансувати інтереси кредитодавців і споживачів, дозволяючи сторонам самостійно встановлювати умови договорів. Але споживач повинен мати достатні знання в галузі права, щоб мати можливість встановити порушення вимог закону в договорі. Крім того, з пропозиціями споживача про зміну певних умов договору, кредитодавець ще повинен буде погодитися, що відбувається далеко не завжди. Законним інститутом, який виконує функцію експертизи договорів на відповідність вимогам законодавства, як відомо, є нотаріат. Однак залучення нотаріусів до оцінки споживчих договорів, теж цілком залежить від волі кредитодавця. Тобто на ринку споживчого кредитування фактично формується дисбаланс між інтересами сторін, на користь кредитодавця. Законопроектом пропонується встановити обов'язкове нотаріальне посвідчення договорів споживчого кредитування і покласти перевірку умов договору на нотаріусів - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

На думку Олександра Фельдмана, крім захисту прав споживачів кредитних послуг, встановлення обов'язкового нотаріального завірення договорів споживчого кредитування, також припинить існуючі шахрайські практики оформлення кредитів за підробленими або втрачених документів, отримання кредитів на підставних або неплатоспроможних осіб, видачу кредитів на умовах попереднього внеску і т. п.

Автор законопроекту пропонує обмежити мінімальний розмір суми кредитного договору для нотаріального засвідчення шістьма мінімальними зарплатами (на сьогоднішній день 6882 грн). Ставку держмита за нотаріальне посвідчення договорів пропонується встановити в розмірі 0,01% від суми кредиту, але не менше 5 неоподатковуваних мінімумів доходів (85 грн) і не більше ніж 50 неоподатковуваних мінімумів доходів (850 грн).