ua en ru

Фельдман пропонує дозволити ув'язненим СІЗО бути присутніми на похоронах родичів

Народний депутат України Олександр Фельдман зареєстрував законопроект "Про право осіб, які утримуються в слідчих ізоляторах на короткострокові виїзди у зв'язку зі смертю або важким захворюванням близького родича". Текст відповідного проекту закону № 2039а опублікований на офіційному сайті ВР.

За словами Фельдмана, особи, які перебувають в умовах попереднього ув'язнення, відповідно до нині чинного законодавства, позбавлені можливості бути присутнім на похоронах близьких родичів або відвідувати тяжко хворих рідних. При цьому, навіть окремі категорії ув'язнених, вже засуджених та таких, шо відбувають покарання в місцях позбавлення волі, таке право мають. Крім того, що це явна нелогічність і несправедливість, такий стан речей суперечить позиції Європейського суду з прав людини.

Законопроектом пропонується встановити право на короткострокові виїзди за межі установ тимчасового тримання у зв'язку зі смертю або важким захворюванням близького родича для осіб, що знаходяться в умовах попереднього ув'язнення.

На відміну від права на побачення, яке може надаватися адміністрацією установи за письмовим дозволом слідчого або суду, право на короткострокові виїзди за межі місць попереднього ув'язнення пропонується надавати на підставі дозволу з боку начальника установи попереднього ув'язнення.