ua en ru

Федералізм наділяє регіони додатковими економічними можливостями, - експерт

Федералізм є широко поширеною формою державного устрою, при якій члени федерації, окремі структури, які становлять федеративну державу, мають певний обсяг повноважень, самостійності в прийнятті тих чи інших рішень. Такої точки зору дотримується Володимир Воюш, координатор економічних програм Громадського руху "Український вибір".

"У нашій унітарній державі регіони з кожним роком мають все менше і менше прав, посилюється централізація. Області, міста та окремі території, в які можна об'єднати кілька областей, позбавляються самостійності, можливості приймати рішення на гуманітарно-культурному, економічному рівні", - підкреслив Воюш.

На думку експерта, федеративний устрій держави дасть регіонам головне - можливість вирішувати на місцях політичні, економічні, культурні питання в інтересах жителів цієї ж місцевості.
"І найголовніше, в цьому випадку необхідно наділити органи місцевого самоврядування не тільки повноваженнями, а й економічними можливостями" , - зазначив він.

Воюш підкреслив, що є прихильником політики бюджетного федералізму, яка передбачає формування бюджету "знизу вгору". "Тобто податки, зібрані на певній території, формують її бюджет, залишаються на цій території і використовуються нею. І відповідний орган місцевого самоврядування приймає рішення, як найбільш ефективно їх використати", - сказав експерт.

У такій системі, на думку Воюша, органи місцевого самоврядування отримують не тільки повноваження і засоби, а й зацікавленість у відповідальному наповненні місцевих бюджетів. "Але найголовніше, що будь-який керівник місцевого самоврядування позбавляється можливості нарікати на центр, а місцева громада на виборах вирішує, чи довіряти йому владні повноваження", - підсумував експерт "Українського вибору".