ua en ru

FDIC представила закон здатний гарантувати кредиторам майже повне повернення коштів у разі банкрутства банку

Федеральна корпорація страхування вкладів (FDIC) США в своєму квартальному звіті представила закон Додда-Френка, стверджуючи, що він здатний гарантувати кредиторам майже повне повернення коштів у разі банкрутства банку. Якби цей закон був прийнятий до кризи, уряду не довелося б виділяти кошти для порятунку банків, передає РБК daily.
Потенційну силу закону FDIC продемонструвала на прикладі Lehman Brothers. Як говориться у звіті, якщо б закон Додда-Френка був прийнятий до 2008 р., він би допоміг довести до банкрутства Lehman без великих втрат для кредиторів і платників податків. Так, кредитори змогли б отримати компенсацію у розмірі 97 центів на кожен вкладений долар. Це в чотири рази більше, ніж передбачає чинний план банкрутства, що оцінює компенсації в 21 цент на долар.
У разі банкрутства як Lehman Brothers, так і іншого крупного фінансового інституту FDIC могла б швидко звільнити керівників вищої ланки, а потім відкрити "швидкий, упорядкований і відкритий продаж активів". У підсумку така ліквідація могла б послужити досвідом для самого агентства зі страхування і для місцевих регуляторів і допомогла б їм краще координуватися з іноземними відомствами у випадку можливих криз у майбутньому.
Закон Додда-Френка, прийнятий у США минулого літа, розширює повноваження FDIC, дозволяючи їй зайнятися реорганізацією банків, чиє банкрутство становить загрозу для фінансової системи. Адміністрація Президента США Барака Обами робить все, щоб закон краще працював. Як заявив учора заступник міністра фінансів Ніл Уолін, адміністрація Б.Обами прагне якомога швидше змінити правила фінансового регулювання, як цього вимагає закон.
Втім, як вважають аналітики, своєрідна піар-акція FDIC навряд чи зможе переконати всіх критиків закону в його здатності звести нанівець всі можливі негативні наслідки фінансової кризи. "Я вважаю, що заява агентства надто оптимістична", - сказав головний економіст IHS Global Insight Наріман Беравеш. Цю точку зору поділяє Гілберт Шварц, що був раніше адвокатом ФРС. Як розповів він Bloomberg, у FDIC поки що немає досвіду таких дій.
Професор права Міжнародного університету Флориди в Майамі Хосе Габілондо вважає затвердження FDIC про повернення кредиторам Lehman 97 центів на долар "дуже спекулятивними, тому що неможливо передбачити поведінку ринку і взагалі, ця криза показала нам слабкість нашої моделі прогнозування в екстремальних умовах ліквідності".
Крім того, аналітики не згодні з тим, що своєчасне ухвалення закону могло б допомогти уникнути платникам податків багатомільярдних витрат на урядову допомогу в рамках Troubled Asset Relief Program. Так, у своїй березневій доповіді, Standard & Poor's говорить, що незалежно від нових повноважень, наданих регуляторам, уряд продовжить програму допомоги, так як не бажає, щоб "ризики можливих несприятливих економічних наслідків призвели до дефолту великих фінансових інститутів".