ua en ru

Фармацевтична GlaxoSmithKline виплатила 3 млрд дол. за врегулювання спорів з США

GlaxoSmithKline Plc оголосила про свою принципову згоду врегулювати основні юридичні суперечки з американськими регулюючими органами, заплативши 3 млрд дол. компенсації, передає Reuters.
США висловлювали претензії до маркетингових методів британського фармацевтичного гіганта, а також були незадоволені тим, як велася розробка ліків, таких як засіб від діабету Avandia, що збільшує ризики для серцево-судинної системи.
Торік GlaxoSmithKline вже довелося виплатити великі суми приватним позивачам, які брали Avandia.
Ціна юридичної угоди відповідає приблизно 2,8% ринкової вартості всієї компанії, однак аналітики схильні вважати її швидше позитивною новиною для GSK після багаторічних і загрожують куди більшими проблемами розглядів, що шкодили іміджу фірми.
Суперечка США і GlaxoSmithKline - один з останніх конфліктів між державою і виробниками ліків, які змусили великі фармакологічні компанії переглянути способи ведення бізнесу на найбільшому ринку світу.
З кінця 1990-х років американські штати та федеральні органи влади все більшою мірою підсилюють тиск на гравців сектора в тих випадках, коли вважають, що їхні ділові практики ставлять інтереси бізнесу вище інтересів пацієнтів.
Оголошуючи своє рішення в четвер, GSK заявила про значні зміни, які за останні роки були здійснені фірмою в даній сфері.
Випадки, які зараз є об'єктом розслідувань США, "не відображають сьогоднішніх операцій компанії", сказав голова Ендрю Дотепні.