ua en ru

Фаріон назвала визначним кроком відкриття КСУ провадження щодо закону про розширення використання російської мови

Боротьба за мову є боротьбою за незалежність, а відкриття судового провадження є тим кроком, який наближає Україну до відновлення справедливості та утвердження державного статусу української мови. Про це у п'ятницю заявила народний депутат України від ВО "Свобода", мовознавець Ірина Фаріон, коментуючи відкриття провадження Конституційним судом України щодо відповідности Конституції України закону "Про засади державної мовної політики" від 3 липня 2012 р. № 5029-V.

"Мова є підґрунтям і умовою існування будь-якої нації, тому відкриття провадження щодо неконституційного способу ухвалення скандального закону Ківалова-Колісніченка у липні 2012 року - це початок реального утвердження державного статусу української мови. Це надскладна дорога", - зазначила співініціаторка конституційного подання.

Фаріон підкреслила, що у законодавчій площині їй нічого не залишалося, як звернутися до Конституційного суду щодо визнання неконституційним способу ухвалення цього так званого закону. "Сподіватимемося, що суд надасть належну оцінку антиконституційним діям тодішньої більшості парламенту і цього разу не виконуватиме чийогось політичного замовлення, а керуватиметься Конституцією України", - наголосила вона.

Нагадаємо, ухвалення закону "Про засади державної мовної політики" в липні 2012 р. призвело до хвилі громадянських протестів через обмеження вживання української як державної за рішенням місцевих влад.

27 березня 2013 року КСУ затвердив ухвалу про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційности) закону "Про засади державної мовної політики".