ua en ru

ФАО: 230 тис. сімей сільських районів Донбасу знаходяться на межі виживання

ФАО: 230 тис. сімей сільських районів Донбасу знаходяться на межі виживання Фото: сільські жителі Донбасу (FAO.org)

Про це йдеться у дослідженні ситуації з домогосподарствами Донецької і Луганської областей, проведеному Продовольчою і сільськогосподарською організацією Об'єднаних Націй

Нерегулярне харчування, міграція у пошуках роботи, кредити на оплату невідкладних потреб, розпродаж своїх господарських товарів і транспортних засобів, забій худоби через відсутність кормів, скорочення посівів через нестачу насіння та добрив - це лише деякі приклади способів виживання 230 тисяч сімей, які стикаються із труднощами, викликаними конфліктною ситуацією у східній Україні. Про це йдеться у дослідженні ситуації з домогосподарствами Донбасу, повідомили у прес-службі Продовольчої і сільськогосподарської організації Об'єднаних Націй (ФАО).

Як зазначається, доповідь ФАО відображає похмуру картину нинішнього стану дрібних і сімейних фермерів у Донецькій і Луганській областях.
.

Конфлікт, що триває більше року, викликав різке підвищення цін на продовольство, паливо, транспорт, насіння, добрива, корми для тварин та інші сільськогосподарські і побутові потреби. Економічне становище та відсутність надійних гарантій безпеки знижують здатність людей до адаптації.

"Це дослідження дало нам всеосяжний аналіз масштабів, характеру і причин уразливості приблизно 700 тисяч людей у східній Україні", - сказав заступник генерального директора ФАО та регіональний представник ФАО по Європі та Центральній Азії Володимир Рахманін.

Зазначимо, що переважна більшість респондентів - фермери, які займаються виробництвом сільгосппродукції для особистого споживання. Навіть виробники товарних сільськогосподарських культур, що мають надлишки врожаю, при продажу своєї продукції стикаються із серйозними перешкодами: відсутністю транспорту, високими цінами на паливо, відсутністю безпеки, віддаленістю ринків і низькими ринковими цінами.

Згідно з даними дослідження, масштаб міграції зростає, а у жителів, що залишилися на цій території, знижуються можливості прогодувати себе. До цього часу зовнішня допомога жителям східної України в основному полягала у вигляді прямого розподілу продовольства. В ході дослідження було детально вивчено потреби дрібних фермерських господарств, необхідні для збереження їх виробництва.

"Сімейні фермерські господарства в зоні конфлікту продемонстрували свою життєздатність у дуже складних умовах, але довго так тривати не може. Їм доводиться приймати важкі рішення, такі як забій худоби, скорочення посівних площ або міграція. У короткостроковій перспективі ці рішення можуть мати сенс, але вони, безсумнівно, будуть мати серйозні наслідки", - зазначив фахівець ФАО з реагування на надзвичайні ситуації в Україні Фаррух Тоіров.

На його думку, як тваринницьке, так і рослинницьке виробництво, як і раніше, буде скорочуватися, що, своєю чергою, призведе до подальшого підвищення цін на продовольство. У підсумку, продовольча безпека буквально повисне на волосині.

Доповідь рекомендує в короткостроковій перспективі організувати поставку насіння, добрив і сільгосптехніки, кормів для худоби, фуражу і тварин для поповнення поголів'я для подальшого виробництва продукції тваринництва. За рахунок власних коштів ФАО вже провела роботу по розподілу насіння картоплі, кормів, живих курчат-бройлерів серед найбільш нужденних фермерських господарств у Донецьку і Луганську. В даний час організація прагне розширити масштаби діяльності для того, щоб охопити більшу кількість сімей і тим самим дозволити їм продовжити виробництво.


"Люди не мають потрапляти в залежність від продовольчої допомоги на землі, яка може виробляти більше, ніж необхідно для забезпечення населення. Ми впевнені, що важливою і невідкладною необхідністю є задоволення нагальних виробничих потреб постраждалого населення та стабілізація їх сільськогосподарської діяльності. ФАО володіє необхідним досвідом і знаннями для того, щоб надати практичну, своєчасну допомогу найбільш нужденним фермерським господарствам. Ми активно шукаємо партнерів, здатних надати ресурси для підтримки цих зусиль в Україні", - наголосив Рахманін.

Нагадаємо, станом на початок посівної в Луганській області залишалися замінованими 5 тисяч гектарів полів.