ua en ru

За фактом незаконної заборони діяльності Меджлісу в Криму порушено кримінальну справу

За фактом незаконної заборони діяльності Меджлісу в Криму порушено кримінальну справу Фото: заборона Меджлісу "свідчить про продовження репресій проти кримськотатарського народу"

Належні заходи реагування на виявлені порушення закону будуть вживатися й надалі

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконної заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території окупованого Росією Криму. Про це йдеться в повідомленні прес-служби Генеральної прокуратури України.

"Прокуратура Автономної Республіки Крим здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні щодо вчинення незаконно створеної "прокуратурою Республіки Крим" дій, спрямованих на протиправне заборона діяльності представницького органу – Меджлісу кримськотатарського народу", – йдеться у повідомленні.


Як зазначає прес-служба, зазначений факт "свідчить про продовження репресій проти кримськотатарського народу і всіх громадян, які протистоять тимчасовій окупації території України з боку Російської Федерації так званими "прокуратурою Республіки Крим" і органами влади.

"Самопроголошена влада під приводом нібито протидії екстремістській діяльності прагне позбавити кримських татар представницького органу, наполегливо ігноруючи норми міжнародного права у сфері прав корінних народів. Зокрема, Декларацією ООН про права корінних народів підтверджується право таких народів на власні представницькі інститути", – зазначають у Генпрокуратурі.

Зазначимо, "прокурор" анексованого Росією Криму Наталія Поклонська 13 квітня винесла рішення про призупинення діяльності Меджлісу кримських татар.

Нагадаємо, лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що заборона Меджлісу окупаційними властями Криму дорівнює оголошенню війни кримським татарам.