ua en ru

Фактичний держборг США становить близько 70 трлн дол., - дослідження

Позабалансові зобов'язання США становлять 70 трлн дол., що майже в 6 разів перевищує офіційні оцінки американської влади. Такі дані в своєму звіті для Національного бюро економічних досліджень навів професор Університету Каліфорнії Джеймс Гамільтон.

Позабалансові зобов'язання США становлять 70 трлн дол., що майже в 6 разів перевищує офіційні оцінки американської влади. Такі дані в своєму звіті для Національного бюро економічних досліджень навів професор Університету Каліфорнії Джеймс Гамільтон.

У своєму дослідженні економіст зосереджується не тільки на тих державних зобов'язаннях, які фігурують у звітах уряду. Він підсумовує борги по різних федеральних програмах: житловим, кредитних, страхових, соціальних, а також заходах, які були ініційовані Федеральною резервною системою (ФРС) (програми кількісного пом'якшення) і державними трастовими фондами - для стабілізації економіки.

Крім того, за даними Гамільтона, велика частина державного боргу припадає на програму соціального забезпечення та медичну Medicare - 26,5 трлн дол. і 27,6 трлн дол. відповідно. Він акцентує увагу на тому, що американське населення неухильно старіє і вимагає все більших витрат на соціальні програми, в той час як обсяг одержуваних бюджетом податків тими ж темпами скорочується. Цей фактор разом з негативною економічною кон'юнктурою сприяє збільшенню державного боргу в середньостроковій перспективі.

Економіст зазначає, що навіть за офіційною статистикою розмір держборгу збільшився з 5 трлн дол. (36% ВВП) в 2007 р. до 12 трлн дол. (72% ВВП) в 2013 р.

Між тим оцінку в 70 трлн дол. Гамільтона можна вважати оптимістичною. Так, інший експерт - професор Бостонського університету Лоуренс Коткліфф в 2011 р. заявляв, що розмір майбутнього держборгу перевалив (на той момент) за 200 трлн дол. Економіст складає витрати на всі державні зобов'язання (включаючи оборону) і віднімає з них прогнозовані податки. Отримана різниця становить 211 трлн дол., що він і вважає фактичної державною заборгованістю.

Нагадаємо, останній раз стеля державного боргу США була перевищена 1 січня 2013 р. На той момент показник становив 16,4 трлн дол. і країні загрожував технічний дефолт. Через 5 днів Президент США Барак Обама підписав федеральний закон, що передбачає підвищення межі запозичення за державним боргом. Документ дав можливість продовжувати практику запозичення і дозволив владі уникнути дефолту.

У серпні 2011 р. тривалі переговори про збільшення державного боргу коштували США вищого щабля кредитного рейтингу S&P - агентство знизило довгостроковий рейтинг Сполучених Штатів з AAA до AA+.