ua en ru

Facebook заблокував сторінки російської "фабрики тролів"

Facebook заблокував сторінки російської "фабрики тролів" Фото: Марк Цукерберг (facebook.com/zuck)

За даними соцмережі, "Агентство досліджень інтернету" намагалося через соцмережу впливати на користувачів, в тому числі й в Україні

Найбільша в світі соціальна мережа Facebook заблокувала понад 270 сторінок російського "Агентства досліджень інтернету" (IRA), які, за її даними, використовувалися для політичного впливу на користувачів із Росії та російськомовних жителів її країн-сусідів, зокрема України. Про це повідомив засновник Facebook Марк Цукерберг, передає "Радіо Свобода".

"Цей конкретний набір сторінок та облікових записів був націлений на Росію та людей, які розмовляють російською мовою у сусідніх країнах, таких як Азербайджан, Узбекистан та Україна", - заявив Цукерберг.

Заблоковані сторінки працювали у рамках петербурзької організації IRA, яку ще називають "фабрикою тролів" і звинувачують у створенні мережі фейкових сторінок для створення таргетованої реклами і здійснення впливу на вибори у США і Європі.

Зазначається, що деякі зі сторінок належали російським медіа, але були під контролем IRA.

"Ця російська агенція неодноразово діяла оманливо і намагалася маніпулювати людьми в США, Європі та Росії", - наголосив Цукерберг.

Він додав, що за принаймні однією зі сторінок, заблокованих сьогодні, стежили близько мільйона людей, ще півмільйона - за принаймні одним таким обліковим записом у Instagram.

Цукерберг також анонсував, що компанія працює над інструментом, який дасть користувачам змогу перевірити, чи підписані вони на якусь зі сторінок, які контролює IRA.

Нагадаємо, Служба безпеки України викрила у Києві діяльність офісу хакерів, підконтрольних ФСБ, які організовували кібератаки, зокрема на об’єкти критичної інфраструктури, державні та банківські установи. Крім того за вказівкою російських спецслужб вони задіювали так звані "бот-ферми" для проведення спеціальних інформаційних операцій проти України.