ua en ru

Facebook відмовився переносити в РФ персональні дані російських користувачів

Facebook відмовився переносити в РФ персональні дані російських користувачів Фото (AFP): Facebook

Соцмережа не вважає інформацію з акаунтів своїх користувачів персональними даними

Компанія Facebook не має наміру зберігати персональні дані користувачів з Росії на російських серверах, вважаючи цей крок економічно невигідним. Таку позицію Роскомнагляду озвучив представник соцмережі, пише газета "Вєдомості".

Як зазначає видання, зустріч керівника Роскомнагляду Олександра Жарова та директора із суспільної політики Facebook у Скандинавії, Центральній і Східній Європі та Росії Томаса Крістенсена відбулася напередодні. За словами двох джерел, близьких до регулятора, представник Facebook висловив Жарову "жорстку позицію", що компанія не вважає потрібним розміщувати дані російських користувачів на серверах у Росії.

Зокрема, Крістенсен пояснив свою позицію тим, що компанії економічно невигідно слідувати положенням закону "Про персональні дані". Також менеджер Facebook вказав, що компанія не вважає інформацію з акаунтів своїх користувачів персональними даними. Пояснюється це тим, що в соцмережах люди можуть вказувати неправдиві відомості про себе або псевдоніми, які з юридичної точки зору не можна вважати особистими даними.

Крім того, проблема полягає в тому, що система зберігання даних у Facebook не дозволяє локалізувати дані за географічною ознакою. Соцмережа, за словами представника одного з інтернет-провайдерів, використовує окремі сервери для зберігання різних категорій інформації - коментарів, лайків. Всі разом ці елементи збираються вже у браузері кожного конкретного користувача.

Втім, офіційний представник Роскомнагляду Вадим Ампелонський не підтвердив повідомлення про жорстку відмову Крістенсена розміщувати дані на російських серверах. Проте джерела видання на ринку вказують, що Facebook поки не звертався за технічною підтримкою до російських дата-центрів і не цікавився орендою центру обробки даних.

У випадку, якщо Facebook не виконає вимоги російського закону до 1 вересня, Роскомнагляд отримає право закрити доступ до онлайн-ресурсу, видавши відповідний припис інтернет-провайдерам.

Нагадаємо, в Росії депутат Держдуми від Комуністичної партії зажадав перевірити Windows 10 на шпигунство.