ua en ru

В Росії вимагають перевірити Windows 10 на шпигунство

В Росії вимагають перевірити Windows 10 на шпигунство Фото: В Росії вимагають перевірити Windows 10 на шпигунство

У РФ побоюються витоку секретної інформації закордонним спецслужбам

Депутат Держдуми Російскої Федерації (РФ) від Комуністичної партії Вадим Соловйов направив до Генпрокуратури запит з проханням перевірити, чи не порушує нова операційна система Windows 10 російське законодавство про персональні дані. Про це пишуть "Известия".

"Згідно з угодою користувачів, операційна система автоматично збирає і зберігає у себе історію відвіданих користувачем web-сторінок, паролі до сайтів, назви точок доступу, до яких підключався користувач, і паролі до них. Крім того, система зберігає на серверах компанії координати користувача; фрагменти поштового листування і SMS; дані про здійснені дзвінки, дані з адресної книги та інші персональні дані клієнта при запиті. При цьому компанія, згідно з ліцензійною угодою, залишає за собою право надавати фрагменти особистого листування та інших зібраних персональних даних користувачів за запитами спецслужб, а також публікувати і використовувати її іншими способами за своїм бажанням", - вважає Соловйов.

Як зазначає Соловйов, згідно з російським законодавством, збір та обробка персональних даних громадян Росії може здійснюватися тільки організаціями, що входять до реєстру операторів персональних даних. Розкриття подібної інформації не допускається, крім закріплених у законі випадків. Крім того, всі персональні дані росіян повинні оброблятися і зберігатися на території РФ.

Більше того, за його словами, враховуючи, що багато російських державних структур використовують в роботі операційні системи Windows, можливий витік секретної інформації закордонним спецслужбам.

"Фактично мова йде про шпигунство", - побоюється Соловйов.

Нагадаємо, Федеральна служба з нагляду у сфері зв'язку, інформаційних технологій і масових комунікацій Росії (Роскомнадзор) звернулася до "Молодої гвардії" Єдиної Росії" з проханням ініціювати перевірку продукції соціальних мереж, в тому числі і Facebook, на предмет наявності пропаганди нетрадиційних сексуальних відносин.